Turecko souhlasí se vstupem Švédska a Finska do NATO. Aliance je pozve k připojení

Turecko upustilo od svých výhrad proti vstupu Švédska a Finska do Severoatlantické aliance (NATO), potvrdil večer generální tajemník NATO Jens Stoltenberg jen o pár minut starší vyjádření finského prezidenta Sauliho Niinistöa. Aliance nyní na začínajícím summitu v Madridu obě skandinávské země „pozve“, aby se k ní připojily, vstup budou muset schválit také parlamenty všech stávajících třiceti členských států.

Madrid (Aktualizováno: 0:14 29. 6. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan, finský prezident Sauli Niinistö, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu a finský ministr zahraničí Pekka Haavisto na summitu NATO v Madridu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan, finský prezident Sauli Niinistö, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu a finský ministr zahraničí Pekka Haavisto na summitu NATO v Madridu | Zdroj: Reuters

Podle Stoltenberga je rychlé přijetí Stockholmu a Helsinek také jasným vzkazem ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, že dveře do aliance zůstávají otevřené i po ruské agresi vůči sousední Ukrajině.

Švédsko učinilo důležité kroky ke splnění požadavků Turecka, uvedl šéf NATO Stoltenberg

Číst článek

Turecko své výhrady proti vstupu Švédska a Finska stáhlo poté, co v Madridu po několika hodinách jednání ministři zahraničí tří zemí podepsali společné memorandum. „Týká se tureckých obav, včetně těch ohledně vývozů zbraní a boje proti terorismu,“ řekl Stoltenberg.

Podle úřadu tureckého prezidenta Švédsko a Finsko daly Ankaře slib, že podniknou konkrétní kroky ve věci vydání lidí obviněných v Turecku z terorismu. Země také budou v zájmu boje proti terorismu sdílet informace tajných služeb, uvedla kancelář tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

O vstup do NATO požádaly Švédsko a Finsko v květnu v reakci na zhoršení bezpečnostní situace v Evropě po ruské invazi na Ukrajinu. „Rusku se dostane více NATO na jeho hranicích,“ poznamenal k tomu Stoltenberg.

„Skvělý způsob, jak zahájit summit,“ přivítal zprávu na twitteru americký prezident Joe Biden, který na žádost Finska a Švédska dříve mluvil s tureckým prezidentem Erdoganem.

„Při zahájení summitu NATO tu máme fantastické zprávy. Díky členství Švédska a Finska bude naše skvělá aliance ještě silnější a bezpečnější,“ uvedl na twitteru britský premiér Boris Johnson.

‼️Turecko podpoří vstup Finska a Švédska do NATO. V Madridu se na tom dohodli lídři této trojice zemí. Detaily spojenecké země dojednají v příštích dvou dnech na summitu NATO.

20:56 – 28. 06. 2022

5 54

Ankara doposud tvrdila, že s rozšířením aliance nesouhlasí, protože Švédsko a Finsko údajně podporují teroristické organizace. Těmi Turecko myslí například Stranu kurdských pracujících, která je na seznamu teroristických organizací Spojených států amerických i Evropské unie, ale také kurdské oddíly YPG, které západní země podporovaly v boji proti organizaci Islámský stát.

Ankaře také vadilo omezení prodeje zbraní, které oba skandinávské státy vůči Turecku zavedly před několika lety.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme