Rychlokurz balení na dovolenou. Pivo dolů, kufry přivázat, ať vás nezabijí

Uložit věci do kufru auta je chápáno až jako ten poslední úkon, který činíme, než vyrazíme k vytoužené dovolené. Špatné rozložení váhy, nevhodné umístění bagáže a nezajištěné předměty v kabině vozu se ovšem mohou podepsat pod to, že do cíle nikdy nedorazíme. Zabezpečení zavazadel má totiž své zásady.

Letos si svou cestu do Chorvatska nejspíš najde přes půl milionu Čechů, přičemž většina z nich se na dovolenou u moře bude už tradičně dopravovat vlastními auty. Tato pravidelná migrace k pobřeží Jadranu s sebou nese zvýšená rizika bezpečnosti. Rozmístění zavazadel v kufru vozu většinou neovlivní to, zda do cíle dojedete v pořádku, ale může být rozhodujícím faktorem toho, jak vážný průběh může mít případná nehoda.

Při prudkém zabrzdění vozu totiž pokračují nezajištěné předměty v kabině i kufru vozu dál v původním směru pohybu. Z drobností, které měly ukrátit nebo zpříjemnit cestu pasažérům, se přetížením stávají vržené projektily. S nemalou průrazností. Zbrzdit z rychlosti 130 kilometrů v hodině je přitom samo o sobě nemalé drama, které není třeba zbytečně umocňovat.

Třeba tím, že nezajištěná naplněná dvoulitrová PETka na zadním sedadle v daný moment váží okolo 70 kilogramů, a v kolmé dráze kupředu smete vše, co se jí postaví do cesty. V lepším ze špatných případů může proletět čelním sklem ven nebo zdemolovat přední desku auta. Nebo ruku či hlavu řidiče, spolujezdce. S nezajištěnou bagáží v zavazadlovém prostoru vozu je to stejné. Nedostatečně ukotvený dvacetikilový kufr s pojezdovými kolečky má při zabrzdění na dálnici energii šesti metráků. Provalit se může zadními sedačkami kupředu, bez ohledu na to, že na nich sedí děti. To poslední, co vám proletí hlavou, nemusí být záběry z vašeho života, ale třeba foťák, neopatrně odložený na platu za zadním sedadlem.

Rizika prudkého brzdění můžete ovlivnit jen z části, stylem své jízdy. To, že vjedete do problémů, vůbec nemusí být vaše chyba. Ale vážné až tragické následky náhlého brzdění dokážete eliminovat zcela sami, správným uložením/naložením nákladu.

Zkušenost k nezaplacení

Plně naložené auto reaguje na běžné úkony jízdy trochu jinak. Není to nic objevného: v zatáčkách se umí více táhnout ke středové čáře, brzdná dráha může být o něco delší, reaguje pomaleji, je méně stabilní, víc náchylné ke smyku. Kila navíc jsou znát. S vyplněným nákladovým prostorem se také omezuje váš výhled ve zpětném zrcátku.

Ve vlastním zájmu byste se měli ujistit, že do téhle proměny chování svého čtyřkolového miláčka proniknete dřív, než s ním vyrazíte na dovolenou. Aby premiérou nebyla už první jízda, jež by mohla skončit i derniérou. Cvičná jízda za rychlosti a plného naložení se může zdát ztrátou času, ale může vám ušetřit spoustu nepříjemností. Odhalíte při ní také spoustu drobných neduhů. To, jak a kde bude kdo sedět. Co si s sebou vezme dovnitř, a kam to položí.

Pro delší cestování s dětmi se například výtečně hodí nejrůznější kapsáře, k uchycení na záda předních sedadel. Praktické jsou i nafukovací polštářky na krk, které znáte z letadel. Pasažéři se pak tolik nevrtí. Nezapomeňte auto před cestou vyluxovat, a také vydezinfikovat klimatizaci – nemá cenu strávit hodiny v uzavřené kabině, kterou rotují jarní pyly a prach. Do cíle byste dorazili s opuchlýma očima a alergií.

Při balení auta přemýšlejte, ať vás náklad nezabije

Kočárek
Pokud to jde, zbavte ho koleček, aby držel pěkně na místě, a uložte na dno. Jestliže je to příliš komplikované, alespoň ho zabrzděte a připoutejte co nejblíž k sedačkám.

Spacáky a deky
Měkké a lehké věci můžete vzít s sebou do kabiny. Nepokládejte je ovšem na roletu, místo pro ně bude pod nohama v zadní části.

Tisíce drobností
Dětské přilby, karimatky, sada na badminton, malé ruksaky, tašky s botami… Všemi těmi drobnými položkami můžete na závěr vyložit a vycpat každou volnou skulinu. Pokud je položíte nahoru, připevněte je zabezpečovací sítí.

Dětské kolo, odrážedlo, koloběžka
Dětské sportovní náčiní poskládejte do druhé vrstvy. Chce to zapojit prostorovou představivost, aby vám nezabírala zbytečně místo třeba řídítka.

Slunečník, stan, cestovní postýlka
Předměty, které jsou dlouhé a navrch těžké, dávejte do kufru nejlépe napříč, k zadním sedadlům a zkuste je přichytit. Nemůže se pak stát, že prolétnou kabinou jako oštěp

Velké tašky s oblečením
Pokud nevezete oblečení ve skořepinovém kufru (patří na dno!), můžete dát objemné, ale ne tak těžké tašky do druhé vrstvy. Nezapomeňte je přichytit do oček a háčků.

Kola na nosič
Málokdo cestuje tak nalehko a s tak velkým kufrem, aby mohl vézt bicykl v autě. Pro převoz kol proto můžete zvolit nosič na střeše nebo dražší, zato pohodlnější na tažném zařízení.

Kempinková výbava, sportovní náčiní
Rozměrné a neskladné předměty, které by vám zaplnily kufr, můžete naskládat do střešního boxu. Ovšem pozor, nesmí být příliš těžké a musíte je do nosiče pečlivě narovnat. Počítejte s tím, že vám stoupne spotřeba paliva přibližně o litr na sto kilometrů.

Konzervy a lahve
Na dno kufru patří nejtěžší zavazadla, třeba basa piv, balík limonád, přepravka s konzervami. Ideální je takové předměty přichytit popruhy nebo pásy těsně za sedadla.

S nezbytnou přípravou vozu na cestu se pojí „klasika“, v podobě kontroly výbavy: nafouknutá rezerva s dostatečným vzorkem, litr motorového oleje, lano. Nezapomeňte na to, že lékárnička, výstražný trojúhelník a reflexní vesty musí být stále dostupné. Pokud je založíte na dno kufru, čeká vás v zahraničí mastná pokuta.

Jak to tam všechno nacpat?

Ryze praktickou záležitostí je, jak všechny potřebné věci do kufru auta naložit.

Často je při tom vzpomínána populární „skládací hra“ Tetris. Jenže pozor – tam je cílem vyplnění všech skulinek vybourat celou řadu. A to asi při cestě na dovolenou nechcete.

Pro naskladnění bagáže jsou trochu jiná pravidla. Platí, že zavazadlový prostor je vždy tou lepší variantou, než kabina vozu. Začněte tam instalací protiskluzové gumy, výložky podlahy kufru. Trochu utlumí „cestování“ bagáže do stran. Jestli pojedete s opravdu plným kufrem, nezapomeňte ani na předěl sítě nebo ochranné mřížky. Vyplatí se.

Dovnitř na dno naskládejte nejtěžší předměty, hezky co nejblíže zadním sedačkám. Nic nedejte na to, že se ve stojícím voze ani nepohnou. Zajistěte je. Využijte k tomu poutací oka a háčky, bagáž sešněrujte popruhy a gumicuky. A teprve na ně pak můžete klást lehčí batožinu, kterou vyplníte prostor. I ty ukotvěte vázáním, než sklopíte zadní plato.

Plný kufr, prázdná kabina

Rada cestovatelských mazáků zní, že by v kufru vozu vlastně neměla být lehká a těžká batožina, ale jen bagáž shodně průměrné váhy, naskládaná v podobně rozměrných balení. S takovou totiž dobře vyplníte celý prostor, a nedojde k narušení rovnováhy během manévrů řízení. Naložení a vykládka je také o něco snazší. Preferovány by měly být – raději než tvrdé schránky kufrů – měkké obaly cestovních tašek.

V kabině vozu by – bezpečně v přihrádce – měly být uloženy všechny potřebné dokumenty. Tedy platný pas/občanka, řidičský průkaz, osvědčení o registraci (malý techničák), zelená karta. Případně potvrzení o zapůjčení vozidla, sepsané anglicky či německy (o to se obvykle zajímají v Rakousku). Bez těchto dokladů se nikam nedostanete. Spolujezdec by měl mít přístup k mapě nebo navigaci s aktuálními daty. Jinak by všechno ostatní mělo být bezpečně uloženo a rozhodně by nemělo volně putovat po sedadlech nebo podlaze auta.

Předměty musí být v autě vždy uloženy a upevněny tak, aby nikoho neohrožovaly a nebránily v řízení a výhledu z auta. A když přeci jen nakládáte i do kabiny? Nejtěžší věci umístěte na podlahu, a nezapomeňte je zajistit. Batoh položený na sedačce připněte pásy.

Bezpečnější – a pro řidiče a pasažéry o poznání pohodlnější variantou – je instalace dodatečného úložného prostoru na střeše vozu. Dobře v ližinách upevněná rakev vám garantuje 50-70 kilogramů nosnosti a spoustu úložné kapacity navíc. I tu je třeba dobře vyvážit a naučit se s ní řídit. Slouží spíš k uložení lehkých nezbytností, ale příjemně vyprázdní interiér auta. A to na cestě trvající 8–10 hodin jistě doceníte.

  • Nejčtenější

Autoškoly mají povinně vyučovat holandský chvat na otevření dveří, přeje si EU

25. března 2024

Autoškoly by se měly do budoucna při výcviku nových řidičů věnovat bezpečnosti chodců a cyklistů....

Ukrajinský malíř nevzdává boj se Škodou. Spor o design zamítl i ústavní soud

28. března 2024

Malíř a designér Vladislav Vovkanič neuspěl s ústavní stížností ve sporu se společností Škoda Auto....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

AUTOVIDEO: Čínské ferrari nemá žádné zápaďácké díly. Stovku dá za 1,9 s a stojí třetinu

24. března 2024

Čína se stále více emancipuje i v případě supersportovních aut. V poslední době se objevily...

Autorizované, nebo neautorizované servisy? Boj mezi nimi se vyostřuje

22. března 2024

Dát auto do autorizovaného, nebo neautorizovaného servisu? Věčné dilema, které nemá jednoduchou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číňané vycítili šanci uspět s létajícími auty, koupili práva na slovenský AirCar

27. března 2024  18:40

Čínská společnost Hebei Jianxin Flying Car Technology koupila exkluzivní práva na výrobu a...

Průkopnický fiat ukázal všem cestu. Jezdil s ním i Ferrari

29. března 2024

Italská továrna Fiat představila koncem 60. let minulého století vůz, který předběhl konkurenci a...

Dopravní policie v pohotovosti. Akce Velikonoce bude probíhat čtyři dny

28. března 2024

S cílem zabezpečit plynulost dopravy a zvýšit bezpečnost všech účastníků silničního provozu...

Xiaomi na kolech v prodeji. Čínský výrobce telefonů už nabízí svůj elektrovůz

28. března 2024,  aktualizováno  15:25

Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily. Firma v Číně zahajuje...

Diář petrolheada: Do Mostu dorazí klenoty z Mnichova i Stuttgartu

28. března 2024

Zdá se, že i přes poslední záchvěvy je zima u konce a vládu po ní přebírá snad rovnou léto. Alespoň...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...