Někdejší prezident USA Donald Trump byl informován o přítomnosti zbraní v davu svých podporovatelů, které 6. ledna 2021 vyzval k pochodu na sídlo Kongresu, přesto je burcoval a chtěl se ke Kapitolu také sám vydat. Před vyšetřovacím výborem Sněmovny reprezentantů to v úterý vypověděla někdejší asistentka Trumpova personálního šéfa Marka Meadowse. Rovněž uvedla, že byla znechucená, když Meadows při povolebních nepokojích tlumočil Trumpův pohled na násilné chování jeho stoupenců.

Sněmovní komise při narychlo svolaném slyšení předvolala Cassidy Hutchinsonovou, což byla podle médií Meadowsova pravá ruka, která se v dané době účastnila prakticky všech jeho aktivit. V Bílém domě pracovala v těsné blízkosti Oválné pracovny a 6. ledna pak byla s Trumpem, když se chystal promluvit ke shromáždění svých fanoušků těsně před vypuknutím nepokojů. Její výpověď poskytla nový vhled do dění v Trumpově týmu ve dnech před násilnostmi i během nich.

Jedna z nejvýbušnějších pasáží slyšení s Hutchinsonovou přišla při popisu momentu, kdy Meadows domluvil s Trumpem o pokřiku „pověsit (viceprezidenta) Mikea Pence“ provolávaném výtržníky na půdě Kapitolu. Meadows pak údajně řekl právníkovi Bílého domu Patovi Cipollonemu, že Trumpovi jejich jednání nevadí. „Myslí si, že si to (Pence) zaslouží,“ vzpomínala Hutchinsonová na Meadowsova slova.

Pence se stal před vypuknutím nepokojů terčem Trumpova hněvu kvůli tomu, že nechtěl při schůzi Kongresu k volebním výsledkům plnit prezidentův nezákonný plán odmítnout výsledky z některých států. „Jako poradkyně, která se vždy snaží co nejlépe reprezentovat administrativu... si vzpomínám, že jsem byla frustrovaná, zklamaná,“ řekla Hutchinsonová o chování prezidenta ze 6. ledna. „Jako Američanka jsem byla znechucená,“ pokračovala.

Mladá asistentka před slyšením čtyřikrát vypovídala za zavřenými dveřmi a vyšetřovací komise v úterý pouštěla úryvky jejích vyjádření i slova dalších svědků. Důrazem na svědectví Hutchinsonové se panel snažil mimo jiné ukázat, že Trumpův Bílý dům před událostmi 6. ledna dobře věděl o riziku násilí, přesto však pokračoval v kampani proti volebním výsledkům a v burcování radikalizovaných stoupenců.

Tento argument dokládá i vyjádření Hutchinsonové týkající se konverzace s Meadowsem ze 2. ledna. Bílý dům tehdy navštívil Trumpův právník a lídr jeho povolební kampaně Rudy Giuliani, který prý Hutchinsonové řekl, že „půjdeme ke Kapitolu“. Když o tom poradkyně informovala Meadowse, odpověděl jí údajně: „6. ledna to může dopadnout velmi, velmi špatně“.

V těchto dnech se podle ní v Bílém domě mluvilo o hrozbě násilí v souvislosti s volební schůzí Kongresu, z úterní výpovědi ovšem nebylo zcela jasné, zda se tyto informace dostávaly k Trumpovi. Podle Hutchinsonové nicméně Meadowsův náměstek Tony Ornato dopoledne 6. ledna řekl, že Trumpa informoval o zprávách ohledně zbraní v davu u Bílého domu.

Lidé se nedaleko prezidentského sídla shromáždili na mítink svolaný Trumpem, přičemž Hutchinsonová byla s prezidentem a jeho dospělými dětmi v zákulisí akce. Prezident podle ní řekl, aby na ni byli vpuštěni i ozbrojení lidé, protože „tady nejsou, aby mi ublížili“. Trump prý také rozzuřeně požadoval, aby byly z dějiště shromáždění odstraněny detektory kovu, a řekl, že je mu jedno, jestli jsou na místě ozbrojení jedinci.

Dav Trumpových příznivců posléze vtrhl do Kapitolu a přerušil schůzi obou komor Kongresu, která nakonec potvrdila vítězství demokrata Joea Bidena v prezidentských volbách. Trump předtím v projevu u Bílého domu opakoval svůj falešný příběh o tom, že jeho porážka byla výsledkem nekalostí, a vyzval přítomné k pochodu na Kapitol.

Hlava státu tehdy prohlásila, že se k davu připojí, a podle výpovědi Hutchinsonové to Trump skutečně chtěl udělat. Když ale nasedl do prezidentského vozu, jeho tým tento plán odmítl. Hutchinsonová uvedla, že Trumpova reakce byla „velmi vzteklá“. „Jsem sakra prezident, okamžitě mě vezměte ke Kapitolu,“ uvedl údajně.

Deník The New York Times podotýká, že Meadows ve své nedávno vydané knize napsal, že plány o Trumpově cestě k sídlu Kongresu byly jen hypotetické. Pod přísahou však o tehdejších událostech odmítl vypovídat. Kongresmani také zatím nedokázali získat svědectví právníka Cipolloneho, Hutchinsonová tak pro ně byla velmi cenným svědkem.

V dříve publikovaných vyjádřeních popsala, že nejméně šest republikánských kongresmanů se na Bílý dům po 6. lednu obrátilo s žádostí o abolici pro ně i další zákonodárce, kteří s Trumpem spolupracovali ve věci zneplatnění demokratických voleb. V úterý vyšlo najevo, že podle Hutchinsonové chtěl po Trumpovi ochranu před trestním stíháním také Meadows.

Exprezident Trump sám ještě při slyšení začal na obsah výpovědí reagovat na své sociální síti Truth. Napsal, že Hutchinsonovou v podstatě nezná a ohradil se mimo jiné proti výpovědi o tom, že se po projevu ze 6. ledna snažil v afektu zmocnit řízení prezidentského automobilu a odjet k sídlu Kongresu. V sérii příspěvků pravou ruku svého bývalého personálního šéfa označil za „falešnou“ nebo „expertku na kecy“.