Návrat Williamsové zhasl v prvním kole Wimbledonu, zaskočila ji ‚vystrašená‘ Francouzska Tanová

Americké hvězdě Sereně Williamsové se po roční tenisové pauze nepovedl návrat do Wimbledonu, který sedmkrát vyhrála. Čtyřicetiletá držitelka 23 grandslamových titulů vypadla v All England Clubu v prvním kole s Harmony Tanovou z Francie. Se 115. hráčkou žebříčku, jež na londýnské trávě debutovala, prohrála 5:7, 6:1 a 6:7, ačkoliv byla ve třetím setu dva míčky od postupu.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Harmony Tanová z Francie nechápe, v prvním kole Wimbledonu vyřadila Serenu Williamsovou

Harmony Tanová z Francie nechápe, v prvním kole Wimbledonu vyřadila Serenu Williamsovou | Foto: Matthew Childs | Zdroj: Reuters

Bývalá dlouholetá jednička Williamsová skončila ve Wimbledonu po prvním duelu stejně jako loni, kdy kvůli zranění vzdala Aliaksandře Sasnovičové. Nyní startovala díky divoké kartě jako 1204. hráčka světa a po porážce přišla o další šanci vyrovnat grandslamový rekord Australanky Margaret Courtové.

Krejčíková po první výhře po čtyřech měsících: Je příjemné odcházet z kurtu a užít si ovace

Číst článek

Před návratem do Wimbledonu hrála Williamsová v minulém týdnu čtyřhru na turnaji v Eastbourne. S Ons Džabúrovou se dostaly do semifinále, ale k němu kvůli zranění tuniské spoluhráčky nenastoupily.

Sedminásobná wimbledonská šampionka přišla v duelu s Tanovou o první set, druhý ale získala jasně a ve třetí sadě podávala za stavu 5:4 na vítězství. Vedla ještě 30:15.

Další šanci měla v super tie-breaku. Williamsová utekla na 4:0, Francouzka se ale pěti míčky v řadě vrátila do hry a o šestnáct let starší soupeřku zdolala. Williamsová, která startovala na 80. grandslamu v kariéře, prohrála v úvodním kole teprve potřetí.

„Nevím, co říct. Ona je superhvězda, a když jsem byla malá, byla pro mě velkým vzorem. Je to neuvěřitelné,“ řekla na kurtu Tanová.

„Když jsem viděla los, byla jsem vystrašená. Je to Serena Williamsová, je to legenda. Říkala jsem si, jak budu hrát, jak to vůbec zvládnu,“ doplnila rodačka z Paříže po bitvě trvající tři a čtvrt hodiny.

Nezastavitelná Świateková 

Vítězka letošního Roland Garros Świateková vyřadila 252. hráčku světa Fettovou po hodině a čtrnácti minutách. V první sadě nadělila chorvatské soupeřce z kvalifikace kanára, ale v úvodu druhého setu ztratila dvakrát servis. Za stavu 1:3 čelila dalším pěti brejkbolům, dokázala se ale oklepat a pěti získanými gamy za sebou dotáhla duel k vítězství.

Fenoménka Iga Świateková. Dominuje ženskému tenisu a útočí na historické rekordy

Číst článek

Świateková neprohrála už od půlky února, od té doby posbírala šest trofejí: v Dauhá, Indian Wells, Miami, Stuttgartu, Římě a na French Open.

„Tohle byl můj první zápas na trávě v sezoně, takže jsem tušila, že to bude trochu ošidné. Na začátku druhé sady jsem ztratila koncentraci a ona toho docela dobře využila,“ řekla polská hvězda.

„Jsem ráda, že jsem to pak otočila a že to bylo ve dvou setech,“ dodala tenistka, jež soupeřce nadělila kanára letos už posedmnácté.

Świateková obhajuje na travnatých dvorcích v All England Clubu osmifinále, kde vloni prohrála s Tunisankou Ons Džabúrovou. Ve druhém kole čeká na juniorskou šampionku Wimbledonu další kvalifikantka Lesley Pattinamaová Kerkhoveová.

Polská tenistka se v počtu vítězství v řadě odpoutala od Venus Williamsové, která v roce 2000 zaznamenala 35 výher za sebou. Absolutní rekord drží Martina Navrátilová, jež v letech 1984–1986 neprohrála 74 duelů po sobě.

Nadal na vítězné vlně

Šestatřicetiletý Nadal ovládl letošní Australian Open i Roland Garros a dobře začal i na wimbledonské trávě, kde loni po náročné antukové sezoně chyběl. Proti Cerúndolovi si připsal už 306. vítězství na grandslamech. V prvním kole Wimbledonu vypadl hvězdný Španěl jen jednou, a to před devíti lety.

„Předně chci složit poklonu Franovi. Byl to velmi těžký soupeř. Hraju tady po třech letech a jsem šťastný, že jsem zpátky,“ řekl španělský tenista, jehož účast byla kvůli léčbě chronických problémů s chodidlem ohrožena. Nyní rodáka z Mallorky čeká Litevec Ricardas Berankis.

Postoupil i Australian Nick Kyrgios, který v pětisetové bitvě udolal i díky 30 esům domácího Brita Paula Jubba 3:6, 6:1, 7:5, 6:7, 7:5.

Na další zápas se může těšit i také Francouzka Alizé Cornetová, jež startuje na 62. grandslamovém turnaji po sobě a vyrovnala rekord Japonky Ai Sugijamové. Vyřadila Julii Putincevovou. Finalistka letošního Roland Garros Cori Gauffová otočila duel s Rumunkou Gabrielou Ruseovou ve výhru 2:6, 6:3, 7:5.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme