Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

StB šla po Lasicovi a Satinském: odposlechy v hotelovém pokoji a tajné záznamy ze sledování

Návrh na sledování, na jehož základě StB sledovala Lasicu a Satinského v Praze v únoru 1979. Fotografie umělců pochází z tohoto tajného sledování. Foto: Archiv bezpečnostních složek
Návrh na sledování, na jehož základě StB sledovala Lasicu a Satinského v Praze v únoru 1979. Fotografie umělců pochází z tohoto tajného sledování. Foto: Archiv bezpečnostních složek

Přinášíme fotografie a dokumenty z tajného sledování Milana Lasici a Júlia Satinského komunistickou Státní bezpečností. Důkazy se našly ve slovenském Ústavu paměti národa a v českém Archivu bezpečnostních složek. Slavná dvojice byla sledována řadu let.

Československý rozhlas oznamuje, že je osm hodin ráno 1. února 1979, a na pražském ruzyňském letišti je vše připraveno k přistání letadla z Bratislavy. Kromě zaměstnanců čeká v prostorách letiště třináct příslušníků Státní bezpečnosti (StB). Ti budou v utajení doprovázet dva návštěvníky ze Slovenska.

Velké mrazy už ustoupily, teploměr ukazuje dva stupně pod nulou, takže práce v terénu nebude pro tajné až tak nepříjemná. Minus 19,5 stupně Celsia bylo naměřeno před měsícem, Československo tehdy na Nový rok zasáhly arktické mrazy, jež zemi ochromily na více než tři týdny.

„Někteří lidé se už obávali, že japonští meteorologové, kteří předpovídali minidobu ledovou, měli pravdu. Tady u nás zamrzly vagony s uhlím a elektrárny jely na menší obrátky. Televize vysílala jen dvě hodiny denně a všichni jsme šetřili proudem,“ poznamenal si Július Satinský pár dní předtím, než se počasí zlepšilo a on s Milanem Lasicou odletěli do Prahy.

Ve čtvrtek 1. února 1979 bylo letiště od rána v normálním provozu. Začal běžný pracovní den, dokonce i děti se po dlouhých uhelných prázdninách vrátily do školy. Očekával se slunečný den.

Přesně v 9.48 hodin tajní v odbavovacím prostoru poznávají Milana Lasicu a Júlia Satinského. Začíná rozsáhlá sledovací operace. Komunistická tajná služba StB dvojici komiků podezřívá ze „spolupráce s americkou rozvědkou“. Ani jeden z nich nemluví anglicky, ale to na věci nic nemění, jsou prostě podezřelí. Lasica dostává krycí jméno Laso a Satinský Lán.

Nasazení tajní agenti mají za úkol

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Divadlo

Historie

Česko, Kontext N, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější