Blázinec kolem Slafkovského. Neomylný novinář z něj udělal jedničku draftu NHL

Je to paradox. Slovensko čeká na hokejistu draftovaného některým z klubů NHL v prvním kole devět let. Chudé období teď jistojistě skončí a útočník Juraj Slafkovský zřejmě zamíří do zámořské show rovnou jako celková jednička.

Pokud tomu tak skutečně bude, mladý slovenský zázrak se stane součástí organizace Montrealu Canadiens, která v květnové loterii získala právo vybírat jako první. Zároveň by se Slafkovský stal vůbec prvním hráčem své země draftovaným z nejvyšší pozice. Dosavadním „králem“ je Marián Gáborík, jenž se v roce 2000 stal trojkou ulovenou Minnesotou Wild.

Že by měl Slafkovský svého staršího krajana trumfnout, se ještě na začátku roku nezdálo být reálné. Ano, měl mít své místo v prvním kole, mluvilo se o tom, jak Slovensko takovýto talent roky nevidělo, nicméně v predikcích figuroval nejvýše na pátém místě.

Jenže pak přišla olympiáda a hráč finského TPS tehdy ještě jako sedmnáctiletý v Pekingu vyloženě oslnil. Se sedmi góly byl nejlepším střelcem turnaje a dělil se o vítězství v celkové produktivitě. Byl i přes nízký věk tím hlavním faktorem, proč se Slováci dočkali historicky první medaile z her. Za tři měsíce přišlo mistrovství světa, Slafkovský už jako dospělý zahodil mřížku na helmě, ale nezahodil reprezentační formu. „Udělal“ devět bodů, jednoznačně nejvíce ze svého týmu.

Podat na dvou velkých mezinárodních akcích takovýto výkon si říká o pořádnou pozornost. Signály o tom, jak teenager válí mezi těmi nejlepšími, nemohou skauti z NHL ignorovat.

Fotofiniš mezi Slafkovským a Wrightem

Žebříčků, jak může vypadat pořadí draftovaných hráčů, je mnoho. Jednu z nejrespektovanějších predikcí pravidelně skládá novinář ze stanice TSN Bob McKenzie. Co se týče výsostné pozice draftu, za posledních více než 13 let se nikdy nemýlil. A právě McKenzie zařadil Slafkovského týden před draftem na první místo.

„Ohledně prvního místa v draftu je to fotofiniš. A tím nejmenším možným rozdílem vyhrává Juraj Slafkovský před Shanem Wrightem,“ napsal známý hokejový insider.

Wright – útočník týmu Kingston Frontenacs z juniorské OHL – byl dlouho jasným favoritem na jedničku. Slafkovský však na rozdíl od něj měl možnost konfrontace s dospělým hokejem a na světové scéně obstál na jedničku podtrženou. Proto hned pět z 10 skatů oslovených TSN ukázalo na slovenského mladíka a „jen“ čtyři na Wrighta. Před půl rokem to byla dominance kanadského talentu.

„To, co podle mě odděluje Slafkovského od Wrighta, je to, že je větší, hrál tvrději, byl konzistentnější v soutěživosti, dokázal se prosadit na velkých akcích. Podle mého názoru má největší šanci stát se prvotřídním útočníkem NHL,“ uvedl pro kanadskou stanici jeden ze skautů. Podle jiných skautů je Wright ale stále vyzrálejší než Slafkovský. McKenzie dodává, že týmy preferující Kanaďana coby jedničku „nemohou zapomenout na to, co předvedl ve své první sezoně v OHL a na loňském šampionátu do 18 let“.

Slafkovský se pochopitelně coby klenot letošního draftu setkával se zástupci mnoha klubů. Po „oťukávačkách“ s Montrealem řekl: „Myslím, že ukázali zájem. To je jejich práce vyzpovídat čtyři až pět hráčů. Nebyl jsem s nimi na večeři, ale ten pokec, který jsme společně měli, mně osobně chutnal více než večeře,“ rozesmál rodák z Košic novináře před pár týdny.

Tím ukázal, že má potenciál stát se velkým oblíbencem fanoušků, které bude bavit nejenom na na ledě, ale také mimo něj.

Vyberou si ho Canadiens v noci ze čtvrtka 7. července na pátek 8. července, nebo Slafkovského přenechají dalším v pořadí, tedy New Jersey Devils, Arizoně Coyotes či Seattlu Kraken?

Tagy:
NHL draft hokej sport Montreal Canadiens Juraj Slafkovský Bob McKenzie Shane Wright