Turecko dnes požádalo Švédsko a Finsko o vydání 33 osob, které Ankara podezřívá z terorismu kvůli údajným vazbám na Kurdskou stranu pracujících (PKK) a organizaci klerika Fetullaha Gülena. Stalo se tak den poté, co Turecko podpisem společného memoranda upustilo od svých předchozích výhrad vůči vstupu obou severských zemí do Severoatlantické aliance.

„Budeme usilovat o vydání teroristů z příslušných zemí v rámci nové dohody,“ citovala turecká televize NTV ministra spravedlnosti Bekira Bozdaga. Ten odkazoval na memorandum, které v úterý podepsali ministři zahraničí Turecka, Švédska a Finska. V něm se mimo jiné uvádí, že dvojice skandinávských zemí se „bude zabývat dosud nevyřízenými žádostmi Turecka o deportaci či vydání podezřelých z terorismu“.

Turecko blokovalo přistoupení Švédska a Finska k NATO kvůli obvinění, že ukrývají příslušníky obou hnutí. Středeční žádost je podle tureckých médií prvním testem, zda bude dohoda dodržována.

„Podle nové dohody požádáme Finsko o vydání šesti členů PKK a šesti členů FETÖ a Švédsko o vydání deseti členů FETÖ a jedenácti členů PKK,“ uvedl Bozdag.

PKK je Ankarou a jejími západními spojenci klasifikována jako teroristická organizace. Gülenovo hnutí Turecko označuje zkratkou FETÖ, tedy jako Fethullahovu teroristickou organizaci. Připisuje mu zosnování pokusu části turecké armády o puč z roku 2016 a jeho příznivce, i jen domnělé, pronásleduje a vězní.