Hlavní obsah

V pásu napříč zemí budou večer extrémní bouřky, varovali meteorologové

Aktualizováno

V části republiky hrozí ve středu v noci extrémně silné bouřky, během nichž může ojediněle napršet až kolem 90 milimetrů, a mohou být doprovázeny i dalšími nebezpečnými jevy. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v této souvislosti varuje i před vzestupy hladin.

Foto: Windy

Předpověď bouřek k dnešní 17. hodině

Článek

Extrémně silné bouřky se mohou od středečního podvečera do čtvrtečních 3:00 vyskytovat v částech Vysočiny, Jihočeského, Středočeského, Královéhradeckého a Pardubického kraje.

V dalších oblastech hrozí velmi silné bouřky, které mohou doprovázet srážkové úhrny kolem 60 milimetrů.

„Pouze“ silné bouřky pak hrozí v nejzápadnějších a nejvýchodnějších oblastech země. Tam se mohou srážkové úhrny pohybovat kolem 30 milimetrů.

Meteorologové v průběhu času výstrahu zpřesňují a podrobnosti zveřejňují na sociálních sítích. Ve středu večer popsali, že se silné bouřky tvoří třeba v okolí Moravské Třebové, kdy mohou kroupy mít až 4 centimetry, nebo u Znojma, kde mohla vzniknout supercela.

S bouřkami souvisí také varování před vzestupy hladin. To se týká především oblasti Čech. Pro část území včetně Prahy vydal ČHMÚ výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí, extrémní riziko se pak týká několika okresů u jižní hranice (více zde).

Na východě České republiky také ve středu platí výstraha před vysokými teplotami. V částech Jihomoravského a Zlínského kraje dokonce velmi vysokými.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám