reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Komisař FCC vyzývá Google a Apple k odstranění TikToku z nabídky aplikací

29.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Komisař FCC vyzývá Google a Apple k odstranění TikToku z nabídky aplikací
O velké oblibě služby TikTok asi netřeba sáhodlouze mluvit. Ta se přitom stala trnem v oku komisaře americké FCC, který kvůli riziku zneužití informací ze strany Pekingu požaduje stažení příslušné aplikace z nabídky Applu a Googlu. 
Brendan Carr, komisař americké Federal Communications Commission (FCC) se dle svých vlastních slov už obrátil přímo na firmy Apple a Google, které vyzval k odstranění aplikace TikTok nabídky jejich obchodů. 
 
 
Komisař jako důvod uvádí, že TikTok není jen další video služba, ale i prostředek, jakým Peking získává kvanta citlivých dat o jejích uživatelích. Na čínské praktiky přitom nedávno upozorňovaly i jiné zprávy. Dle jedné z nich už čínské úřady stačily zneužít COVID tracker, aby znemožnily řadě lidí účastnit se protestu a dle druhé se postupně chystají zavést do praxe systém, který umožní ve stylu filmu Minority Report odhalovat zločiny ještě dříve, než se stanou. To pochopitelně samo o sobě není tak zlá představa, ovšem jde o to, že takovou věc dokáže zařídit jedině naprostá kontrola nad životy občanů a jejich nepřetržité sledování. 
 
TikTok od firmy ByteDance pochopitelně může být v takovém systému využit jako jeden z mnoha vektorů pro zisk potřebných informací. Co konkrétního ale přimělo komisaře Carra k tomu, aby začal jednat? Jde tu o zprávu serveru BuzzFeed News, dle níž právě z firmy ByteDance unikly audiozáznamy z celkem 80 schůzí. Z těchto záznamů lze zjistit, že zaměstnanci firmy v nejednom případě během loňského podzimu a zimy přistupovali k soukromým informacím, které se týkají amerických uživatelů TikToku. Firma přitom jen několik hodin předtím uvedla, že celý datový tok amerických uživatelů byl přesunut na cloudovou infrastrukturu firmy Oracle. 
 
Brendan Carr zveřejnil také obsah dopisů, v nichž se obrátil přímo na šéfy firem Google a Apple, čili adresátem byl Sundar Pichai a Tim Cook. TikTok označil doslova za sofistikovaný nástroj pro dohled nad lidmi, který shromažďuje velké množství citlivých osobních dat. 


reklama