Ernst & Young musí zaplatit pokutu sto milionů dolarů. Auditoři podváděli během zkoušek

Ernst &Young

Ernst &Young Zdroj: profimedia.cz

Sídlo společnosti Ernst  Young
2
Fotogalerie

Auditorská společnost Ernst & Young čelí v USA pokutě. Bude muset vyplatit částku ve výši až 100 milionů dolarů. Důvodem jsou podvody zaměstnanců během skládání zkoušek nutných pro získání či udržení účetní licence. Firma o podvodech věděla, ovšem tuto informaci nesdělila příslušným orgánům.

Auditoři měli podvádět během skládání klíčové etické zkoušky, která je nutností k získání potřebných licencí. Licenci CPA pro certifikované auditory (certified public accountant) zaměstnanci potřebují, aby mohli například hodnotit finanční výkazy jiných firem a kontrolovat, zda jsou v souladu s legislativou.

Dle slov SEC podvádělo značné množství zaměstnanců právě v etické části zkoušek CPA, které jsou pro jejich účetnictví nezbytné. Desítky auditorů si z této části sdílelo správné odpovědi, přičemž další stovky podváděly v jiných vzdělávacích kurzech.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států (SEC) uvedla, že pokuta, kterou EY musí zaplatit, je zároveň největší částkou, která kdy byla uložena auditorské společnosti.

Ernst & Young měla podle amerických médií disponovat interními zprávami, které firmu informovaly o probíhajících podvodech. Tuto skutečnost však společnost zamlčela a nesdělila vyšetřujícím orgánům. Podvádět měly stovky zaměstnanců mezi roky 2017 až 2021. Ti, kteří se samotného podvádění nedopustili, také čelí problémům – věděli o nedodržování pravidel a sami tak porušili kodex firmy, když tuto skutečnost neohlásili.

„Je zkrátka pobuřující, že samotní profesionálové zodpovědní za odhalování podvodů ze strany klientů podváděli při etických zkouškách,“ uvedl v kontrolní zprávě Gurbir S. Grewal z Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států. Právě auditorské firmy mají na finančním trhu klíčovou pozici a jejich nezávislost a spolehlivost je tak naprosto nutná. Podobné situaci v roce 2019 čelila společnost KPMG, která je další hlavní tváří „velké čtyřky“. Ta za podvádění během testů obdržela pokutu 50 milionů dolarů.

Ernst & Young musí kromě zaplacení pokuty ve výši 100 milionů dolarů oznámit zjištění SEC a také bude přezkoumána nezávislými konzultanty. Ty si však musí firma sama uhradit. Pro SEC toto není neobvyklý krok, ovšem fakt, že jsou potřeba dva různí externí konzultující, naznačuje, že současnou záležitost ohledně EY považuje za velmi závažnou. Tito konzultanti mají pomoci napravit problémy. Ernst & Young věří, že toto povede k posílení opatření, která společnost provedla již kdysi. 

„V minulosti jsme opakovaně a důsledně podnikali kroky k posílení naší kultury dodržování předpisů, etiky a integrity,“ uvedl pro NPR mluvčí Ernst & Young Brendan Mullin. „Budeme i nadále podnikat rozsáhlé kroky, včetně disciplinárních opatření, školení, monitorování a komunikace, jež dále posílí náš závazek v budoucnu,“ dodal.

Společnost Ernst & Young sídlící v Londýně patří mezi takzvanou „velkou čtyřku“. Ta se dále skládá ze společností KPMG, Deloitte a PricewaterhouseCoopers (PwC). Ernst & Young je považována za jednu z předních mezinárodních účetnických firem a spadá pod ni přes 300 tisíc zaměstnanců.