Bouzková smetla Liovou z USA a míří do třetího kola Wimbledonu, po bitvě ji následuje i Veselý

Čeští tenisté Jiří Veselý a Marie Bouzková se probojovali do 3. kola Wimbledonu. Zatímco 68. hráč světa Veselý se po triumfu nad Španělem Alejandrem Davidovichem dostal na travnatých dvorcích do této fáze popáté v kariéře, třiadvacetiletá Bouzková slavila po výhře nad Američankou Ann Liovou svůj první postup do třetího kola grandslamu vůbec. Veselý vyzve v další fázi Američana Tommyho Paula, rodačku z Prahy čeká jeho krajanka Alison Riskeová.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn (Aktualizováno: 22:15 29. 6. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marie Bouzková na dvorci Wimbledonu

Marie Bouzková na dvorci Wimbledonu | Foto: Toby Melville | Zdroj: Reuters

Třiadvacetiletá Bouzková navázala v Londýně na úspěch z prvního kola, kde vyřadila sedmou nasazenou Danielle Collinsovou. Proti další Američance a 67. hráčce světa Liové měla výborný vstup. V úvodním setu nepovolila o rok mladší soupeřce ani jeden brejkbol a sama třikrát prolomila její servis.

Návrat Williamsové zhasl v prvním kole Wimbledonu, zaskočila ji ‚vystrašená‘ Francouzska Tanová

Číst článek

Také ve druhé sadě získala Bouzková v úvodu brejk a utekla do vedení 2:0. Teprve poté Liová její sérii osmi her za sebou utnula a v dalším průběhu si vypracovala čtyři brejkboly, ani jeden ale nevyužila.

Češka zůstala při svém servisu dál stoprocentní a utkání zakončila dalším úspěšným brejkem. Na turnajích velké čtyřky si připsala největší úspěch v životě.

„Byla jsem sice nervózní od začátku do konce, ale na výkonu to nebylo vidět. Zahrála jsem dobře, užila jsem si to. Soupeřka nemá moc rychlý druhý servis, takže jsem se do něj snažila chodit a hrát co možná nejagresivněji. Hodně mě podržel vlastní servis, který jsem si ani jednou neprohrála,“ citoval Bouzkovou web Tenisový svět.

Riskeová, která poté porazila Polku Maju Chwaliňskou 3:6, 6:1, 6:0, bude pro ní čtvrtou americkou soupeřkou po sobě. Před Wimbledonem ještě Bouzková vypadla v Eastbourne se Shelby Rogersovou.

Česká tenisová jednička Veselý sice získal proti Davidovichovi, přemožiteli sedmého nasazeného Huberta Hurkacze, první set, další dva ale ztratil a musel duel otáčet.

Ve čtvrtém setu byl při svém servisu stoprocentní a vynutil si rozhodující pátý set. V něm sice Veselý přišel o vedení 3:1, ale duel dospěl do super tie-breaku, v němž měl ale rodák z Příbrami pevnější nervy.

V jeho závěru se český tenista dostal do vedení 9:7 a mel dva mečboly. Davidovich reagoval vzteklým odpálením míčku, a jelikož měl tou dobou na kontě varování, rozhodčí mu udělil trestný fiftýn.

Kyrgios v centru pozornosti. ‚Je to normální?‘ ptal se, směrem k vulgárnímu fanouškovi si odplivl

Číst článek

Díky němu pak Veselý získal po takřka čtyřhodinové bitvě závěrečný bod na 10:7. Veselý zabojuje ve Wimbledonu o třetí osmifinále v kariéře, kterým by vyrovnal své maximum ze sezon 2016 a 2018.

Český souboj

Postup do druhého kola vybojovala v utkání rozloženém na dva dny loňská finalistka Karolína Plíšková jež zdolala v českém souboji krajanku Terezu Martincovou 7:6, 7:5.

Nasazená šestka prošla ve Wimbledonu z úvodního kola podeváté za sebou. Její příští soupeřkou bude domácí Britka Katie Boulterová, které bude moci vrátit týden starou porážku z 2. kola turnaje v Eastbourne.

Duel třicetileté Plíškové s o tři roky mladší Martincovou začal v úterních večerních hodinách pod zataženou střechou. Rodačka z Loun sice přišla v úvodním setu o vedení 5:2, v tie-breaku ale zvítězila jasně 7:1. Ve druhé sadě každá z tenistek prolomila jednou soupeřčin servis a za stavu 5:5 byl duel přerušen.

Středeční dohrávka nakonec trvala jen několik minut. Plíšková využila hned první brejkbol a vzápětí duel dopodávala do vítězného konce. Proti jednašedesáté hráčce světa neztratila potřetí za sebou ani set.

„Terka nemá úplně mega zbraně, ale ani slabiny. Včera hrála docela dobře, líp než dnes. Je bojovná, výborně se hýbe a spoustu toho vrátí. Na trávu má docela dobrou hru, takové placky. Můj výkon mohl být lepší, ale první kola u mě nejsou úplně suprová, ještě proti Češce,“ řekla Plíšková.

Naopak Martincová litovala, že narazila v úvodu zrovna na krajanku Plíškovou. „Hraju s ní nerada, protože ji mám ráda. Vždy jste proti ní pod tlakem kvůli jejímu výbornému servisu. Myslím, že zápas měl výbornou úroveň. Podle mě jsme hrály o dost líp než loni ve třetím kole,“ uvedla Martincová, kterou mrzely i odklady zápasu.

„Něco podobného jsem ještě nezažila. Asi čtyřikrát mi řekli: ‚Jdeš hrát, nejdeš hrát.‘ Byla jsem rozcvičená, pak mi řekli, že nic. Sundala jsem si tenisové boty. Hodně zvláštní,“ dodala Martincová.

Výsledky tenisového Wimbledonu

Tenisový Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 40,35 milionu liber):

 

Muži dvouhra

2. kolo:

Veselý (ČR) - Davidovich (Šp.) 6:3, 5:7, 6:7 (2:7), 6:3, 7:6 (10:7).

 

Ženy, dvouhra

1. kolo:

Karolína Plíšková (6-ČR) - Martincová (ČR) 7:6 (7:1), 7:5.

2. kolo:

Bouzková (ČR) - Liová (USA) 6:0, 6:3.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme