Oldřich Kaiser žil bujarý život řízený démonem alkoholem. Po rozvodu byl ještě divočejší

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
oldrich kaiser
Zdroj: Karel Kopáč / CNC / Profimedia

Oldřich Kaiser je podle svých hereckých kolegů i režisérů jedním z nejlepších herců své doby a je to také vůdčí osobnost. Je jasné, kdo je v čele herců během natáčení, pokud je přítomný talentovaný rodák z Liberce, který celý život bojoval s alkoholem a teprve po infarktu si uvědomil svou smrtelnost.

Velkou součástí Kaiserova herectví je také filmová, televizní a rozhlasová tvorba, přesto zanechal velmi výraznou stopu na divadelních prknech. Alkohol však představoval velkou část jeho kariéry seriózní problém, a i přes hercovu snahu nad ním většinou vyhrál.

Čím vším asi mohl herec být, kdyby nepil

Nikdo nepochyboval, že je Oldřich Kaiser velký talent a už během studií dostal velkou hereckou příležitost v Divadle na Vinohradech. Velice brzy se prosadil i do činohry Národního divadla.

Naprostým fenoménem byla potom spolupráce s Jiřím Lábusem, se kterým spolupracoval na tvorbě scének do zábavných televizních pořadů.

Většina jeho hereckých příležitostí však byla zmařena díky životnímu stylu, který dlouhé roky vedl. Padáka tak dostal mnohem častěji, než je to u herců běžné.

Jeden vyhazov za druhým

Ani v Divadle na Vinohradech, kde rozvíjel svůj talent po studiích, s ním neměli dlouho trpělivost. Přestože ho jeho talent částečně chránil a menší průšvihy mu procházely, když jednou v opilosti, pro velkou srandu, zrušil ubytování pro celý herecký soubor na jednom zájezdovém představení, už ho ani nadprůměrný talent a smysl pro humor nezachránil.

Situace se opakovala i v Ypsilonce, kde měl celou řadu alkoholových výstupů a jako herec byl velice nevyzpytatelný a nespolehlivý.

V chrámu českého divadelnictví vydržel šest let, ale když opakovaně nepřišel na zkoušku, nebo dokonce na představení, a nebyl k nalezení, i s Národním divadlem se musel rozloučit.

Propil se až k rozvodu

Alkohol stál také za rozpadem manželství s herečkou Naďou Konvalinkovou, která pro svou trpělivou a samaritánskou povahu dokázala Oldřichovi odpustit a tolerovat jeho bouřlivý životní styl čtvrt století, ale i ona pochopila, že změna k lepšímu je v nedohlednu.

Posledním průšvihem byl výstup, který Kaiser udělal v klubu Divadla Na zábradlí, když se opil tak, že si s ním nikdo nevěděl rady.

Obsluha nebyla schopná ho po zavírací době dostat z lokálu, a tak se ke slovu dostali policisté. To, co se dělo poté, muselo být hodně komické, protože herec si v opilosti vzpomněl na svou scénku, kdy dělal klíště a skočil na záda jednoho z policistů.

Policisté tak museli použít násilí, aby se herce zbavili a vykázali ho. Vše nafotili novináři a aféra byla to poslední, co Naďa Konvalinková musela s hercem zažít.

Po rozvodu byl ještě divočejší

Ztráta tak pevného a vždy vstřícného zázemí, který mu Konvalinková celé roky vytvářela, už v herci probudila pochybnosti, že něco s jeho životním stylem není v pořádku. Přišel první pokus o léčbu, ten ale selhal a umělec řádil ještě víc než předtím.

Další průšvihy na sebe nenechali dlouho čekat. Na zájezdě s Ungeltem se cestou opil tak, že představení bylo po půlhodině ukončeno. Všichni kromě samotného herce už věděli, že potřebuje pomoc. Alkohol z veselého chlapíka dělal agresivního nezvladatelného jedince, kterého musela vícekrát uklidňovat policie.

Po třetím léčebném pobytu se konečně dostavil výsledek

Až třetí protialkoholická léčba byla konečně úspěšná. Herec ale hodně zchátral a bujarý život se podepsal na jeho zdraví. V pokročilém věku si našel novou partnerku, kterou se stala Dáša Vokatá a teprve ta dokázala udržet bouřliváka dál od jeho démonů.

Zdroj: Aha!, Blesk

Autor: Lída Kropáčková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články