Miroslav Hanuš přiznal boj s endogenní depresí. Oporou mu byla sympatická manželka

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
miroslav hanus
Zdroj: Profimedia

Navenek stále pozitivně naladěný a vtipkující Miroslav Hanuš ve skutečnosti dlouho bojoval s endogenní depresí. Jak sám říká, stále nemá vyhráno, ale s nemocí se naučil žít. Během těžkých chvil ho podržela také manželka.

Endogenní deprese vzniká bez vnějších příčin. Důvodem jejího náhlého propuknutí je nevyvážené chemické prostředí v mozku. K léčbě jsou nutná antidepresiva.

Jako většina lidí se také Miroslav Hanuš zpočátku bránil terapiím a antidepresivům. Chodil po doktorech, ale ti žádnou příčinu problémů nenalezli.

Když už však oblíbený herec pomalu nedokázal vstát z postele a byl na dně svých sil, rozhodl se zajít k psychiatrovi. Podotýká však, že společnost se na psychické nemoci stále dívá úkosem. I to byl jeden z důvodů, proč s léčbou tak otálel.

miroslav hanus manzelka

Zdroj: Profimedia

Náročný a dlouhý boj portálu Blesk se Miroslav Hanuš svěřil, že to byla jeho manželka, která ho donutila problém řešit: „Jednou v létě mi řekla: ,Poslyš, tady v Jindřichově Hradci je psychiatr, zajdi se tam poradit!’ Jana je hodně citová, ale současně velmi věcná a pragmatická, takže jsem na ni dal a šel tam. To bylo mé první setkání s psychiatrií, prvotní orientace v problému.“

Chodil na terapie, bral léky a situace se na chvíli zklidnila. Jenže po pár letech nemoc znova udeřila a musela zasáhnout Hanušova manželka Jana.

Spojila se s pražským doktorem, rodinným známým, a řekla mu, že její muž potřebuje pomoc. Tentokrát Miroslav nastoupil na sedm týdnů do psychiatrické léčebny.

Deprese se mu podařilo dostat pod kontrolu, o čemž svědčí i jeho úspěšné působení ve StarDance, které následovalo nedlouho po ukončení léčby.

Nové poslání

Nemoc Miroslava Hanuše byla pro celou rodinu náročnou zkouškou, ale možná i díky ní se Miroslavova žena odhodlala udělat velkou změnu. Z bývalé baletky a choreografky se stala terénní pracovnicí.

„Jsem terénní pracovník sociální služby a chodím do domácností. Potkávám bezvadné lidi, kteří mají za sebou úžasný život a kariéru, různé životní peripetie, cizinu,“ osvětlila novou životní náplň serveru Aha!

O zážitcích z práce a životě lidí s Alzheimerem a demencí pak vypráví Jana Hanušová na svém blogu Rádio v mrazáku, k čemuž ji na oplátku přivedl manžel Miroslav.

Zdroj: Blesk, Aha!, Rozhlas Dvojka, iDNES 

Autor: Dominika Jandorová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články