Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Vyzpívala šílenství doby. Album Dance Fever skupiny Florence And The Machine si pohrává se středověkými reáliemi

Minulost se snoubí se současností. Tvorba písničkářky Florence Welchové čerpá z historických motivů, ale inspiruje ji třeba také Iggy Pop. foto: Repro LN

Název alba Dance Fever, Taneční horečka, zdánlivě evokuje cosi bezstarostně zábavného. Od přemýšlivé londýnské indie rockové písničkářky Florence Welchové a její The Machine bychom ovšem žádnou „Horečku sobotní noci“ nečekali. Nezklameme se.
  18:00

Florence jako jednu z inspirací písňového cyklu a názvu desky uvádí fascinaci choreománií. Tedy ze 14. až 17. století zdokumentovanou, tehdy relativně častou, a až „epidemicky“ se šířící davovou psychózou, tzv. tanečním morem, tancem sv. Víta. Trefné podobenství. Pokud nás napadne, odkud se vzal písničkářčin zájem o dějiny, stačí připomenout, že její matka Evelyn Welchová je profesorkou renesančních studií na londýnské King’s College.

FLORENCE AND THE MACHINE – DANCE FEVER

Polydor, 2022

Florence v rozhovoru pro New Musical Express téma choreománie trochu zlehčila zmínkou o „návratu do klubů, k živé hudbě a tanci na festivalech po skončení pandemie“, byť v písni Choreomania zpívá o „utancování se k smrti“. V hudbě občas používá přímočaře taneční prvky a rozhodně nejde pouze o „depresivní“ poslech. Jenže zároveň přihodila k inspiračním zdrojům svá studia taktéž od středověku popisovaného jevu morální paniky. Tento termín označuje reakce jedné sociální skupiny na jinou, obvykle minoritní, která je falešně označena za hrozbu pro společnost a „původce všeho zla“. Zmanipulovaní sociální panikáři pochopitelně stáli nejen za středověkými pogromy.

Ačkoliv se Florence na půdorysu moderní hudby nechala ovlivnit i dalšími historickými motivy, třeba stylem zobrazování tragických osudů ženských hrdinek v dílech anglických Prerafaelitů (malířů a básníků 2. poloviny 19. století, inspirovaných idealizovanou podobou rané renesance a středověku), je zkrátka až „nepříjemně“ aktuální. Stejně jako zůstává aktuální xenofobie, chorobná touha po moci, iracionální strach vedoucí k fanatismu nejen náboženskému.

Zároveň je Florence ve výpovědích často velmi osobní. V rozhovoru pro Vogue vysvětlila, že do textu písně King vložila vnitřní konflikt mezi náročnou muzikantskou drahou a zakládáním rodiny: „Vždy jsem si byla jistá, co je moje práce, ale najednou mě posun priorit zevnitř trhá na kusy.“ Dodala ovšem, že píseň nemínila sebestředně: „Jde mi o obecnější téma. O to, co společnost od žen očekává, o oběť, kdy si ženy musí vybrat mezi kariérou a rodinou.“

„Potřebuji svoji zlatou korunu zármutku / pohyb zakrváceného meče / svoje prázdné sály s ozvěnou vlastní mytologie / nejsem matka, nejsem nevěsta, jsem král (…) A nikdy jsem nebyla spokojená,“ zpívá Florence sugestivně. Je nejen kritická ke společenské nespravedlnosti, ale také (sebe)kritická k touze po sebeprosazení za každou cenu.

Video pro Ukrajinu

Velmi silný kontext získal druhý z pilotních singlů Heaven Is Here, se závěrečnými verši „každá píseň, kterou jsem napsala / se stala záchranným lanem / uvázaným kolem krku / aby mě vytáhlo do nebe“. Díky interiérovému, dramatickému tanečnímu videoklipu, ve kterém jsou osudovost, tragičnost a strach vyjádřeny čistě choreografií. Video se totiž točilo shodou okolností v Kyjevě letos v únoru, těsně před ruskou invazí. „Dvě z tanečnic, které se podílely na natáčení, se momentálně skrývají v krytu. Věnuji video svým nádherným sestrám Maryně a Anastázii. Mějte sílu,“ uvedla Florence emotivně k březnové premiéře klipu.

Po hudební stránce nabízí Florence svůj osobitý koktejl indie rocku, popu, folku, taneční hudby i klasicizujících smyčců. Rytmicky přímočaré kusy se střídají se členitými, hlučné s málem akustickými. Jako jeden z vlivů označila zpěvačka také hudbu Iggyho Popa. Možná překvapivě, nicméně i on proslul po proto-punkových začátcích žánrovým chameleonstvím a radikálními texty. Nečekejme však Popovu syrovost, Florence přidala svérázné upřesnění: „Jako kdyby šlo o Iggyho sound ve stylu (amerických písničkářek) Lucindy Williamsové a Emmylou Harrisové.“

Search And Destroy, jednu z klasických Iggyho písní z dob kapely The Stooges, Florence natočila a vydala jako jeden z bonusů rozšířené verze alba. Iggy Pop tuhle skladbu napsal počátkem 70. let pod dojmem zpráv z války ve Vietnamu.

Myšlenkově hluboké a posluchačsky nepodbízivé album debutovalo rovnou na 1. místě hitparády Spojeného království a také napříč planetou se pohybuje na horních příčkách žebříčků. Silné umělecké vyjádření se zase projednou spojilo s popularitou, což není jev zrovna běžný.

Autor: