Hlavní obsah

Zaplavené ulice, vytopené domy. Extrémní bouřky udeřily

Aktualizováno

Prudké bouřky s přívalovými dešti, jež přecházely od středečního odpoledne a v noci na čtvrtek přes území České republiky, na řadě míst vyplavily domy nebo zvedly hladiny toků, mnozí lidé jsou kvůli nim bez elektřiny. Škody způsobily také kroupy. Problémy spojené s počasím lze podle meteorologů očekávat až do čtvrtečního dopoledne. Pro některé oblasti vydali varování s extrémním stupněm rizika.

Bouřka v Českých BudějovicíchVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Na jihu Čech je po bouřkách bez elektřiny asi 1000 odběratelů firmy E.ON, nejvíce na Táborsku. Firma eviduje devět poruch na vedení vysokého napětí.

Meteorologové v upravované výstraze postupně varovali před silnými bouřkami v celé České republice, jež trvaly až do noci na čtvrtek. Související varování před velkou vodou se týká hlavně oblasti Čech a pokračuje až do čtvrtečního dopoledne (více k aktuálně platným výstrahám zde).

Už ve středu před půlnocí hladiny některých toků vystoupaly už na třetí povodňový stupeň. Na stav ohrožení se dostal ve středu večer Botič u Kocandy v Jesenici u Prahy, kde lidé vyrazili pokládat pytle s pískem.

Botič se u Prahy vylil z břehů

Domácí

Rozvodněný Botič v Jesenici u PrahyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Na třetí povodňový stupeň vystoupala také hladina Zlatého potoka v Hracholuskách a Chvalšinského potoka na Krumlovsku.

Ve čtvrtek časně ráno byl třetí povodňový stupeň na Botiči v Průhonicích u Prahy a čtyřech stanicích na jihu Čech. Aktuální stav na vodních tocích lze najít na webu zde.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Rozházené dlažební kostky na náměstí v Týně nad Vltavou

Blesková povodeň zasáhla v noci Český Krumlov, když se z koryta vylila řeka Polečnice. Zalila budovy kolem Chvalšinské ulice. Lidé kvůli tomu pytlovali, v noci zasedala povodňová komise.

V noci na čtvrtek byla od okolního světa odříznuta na čas i obec Ktiš na Prachaticku, kde se rozvodnil potok a protrhla hráz místního potoka.

„V současné době se k nám dá nějakým způsobem už dojet, ale jsou tu vyvrácené značky, odstraňujeme škody a připravujeme se na večer, kdy mají přijít další srážky. Voda vyplavila několik domů a sklepů, je to stále dost dramatické,“ řekla ráno Právu starostka Ktiše Ilona Mikešová (Za hospodářský rozvoj obce Ktiš).

Chodbou se nám valila řeka, líčí žena z Týna nad Vltavou

Domácí

Na řadě míst také lidé museli řešit zatopené domy. V Týně nad Vltavou na Českobudějovicku poničila povodeň několik domů.

Jihočeští hasiči napočítali ve středu do 21. hodiny v souvislosti s extrémními bouřkami celkem 120 výjezdů, když se většinou jednalo o popadané stromy přes cesty a čerpání vody z domů.

„Vodu jsme čerpali celkem ve 47 případech a nejednalo se pouze o rodinné domy, ale také například o hernu v Plané u Českých Budějovic nebo kulturní dům v Týně nad Vltavou,“ sdělila Právu mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Na několika místech, jako například ve Vodňanech, Dřítni nebo v Černé v Pošumaví, se tvořily laguny na silnicích.

Povodeň v Týně nad VltavouVideo: Aktu.cz

Na řadě míst zkomplikovaly situaci na železnici a silnicích spadlé stromy. Na Vysočině večer vlaky nejezdily mezi Havlíčkovým Brodem a stanicí Rozsochatec, mezi Žďárem nad Sázavou a Novým Městem na Moravě a mezi Rožnou a Bystřicí nad Pernštejnem.

Problémy působilo také krupobití. Na Olomoucku poškodilo několik střech. Kroupy padaly třeba také na Žďársku.

Foto: Aktu.cz

Zaplavená silnice v Týně nad Vltavou

Foto: Aktu.cz

Povodně na Českobudějovicku

Foto: HZS OK

Na Olomoucku padaly tří- až čtyřcentimetrové kroupy.

Foto: Aktu.cz

Bouřka nad Temelínem

Reklama

Výběr článků

Načítám