Obří kroupy, zatopené obce, stojící vlaky. Česko decimují extrémní bouřky

Středeční bouřky napáchaly řadu škod, v některých městech se voda valila ulicemi.

Bouřky a povodně v Česku

Silné krupobití zasáhlo ve středu odpoledne Moravský Beroun na Olomoucku. Ledové kroupy tam poničily několik domů. Na místě zasahovali hasiči, kteří pomáhali majitelům střechy provizorně opravit. Bouřky se v průběhu večera a noci vyskytly na celém území Česka. Na řadě míst hrozilo, že se zvednou hladiny vodních toků. Na jihu Čech byla řada měst zaplavena, zejména Týn nad Vltavou. Některé hladiny toků vystoupaly na 3. povodňový stupeň.

„Aktuálně zasahujeme v Moravském Berouně, kde krupobití poškodilo několik střech. Na místě máme tři jednotky, lezecké družstvo a speciální kontejner s materiálem, který využijeme k zajištění poškozených střech. Ty z výškové techniky a s pomocí lezců provizorně zabezpečíme,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová. Na dálnici D1 potrápily řidiče kroupy, které některým z nich poničily vozy.

Po bouři a dešti se v jižních Čechách rozvodnila řeka Blanice. V Bavorově na Strakonicku byla na druhém stupni povodňové aktivity, u Podedvorského mlýna a v Husinci na prvním stupni.

Aktuálně Týn nad Vltavou, teda teď už pod Vltavou, všude díry a kostky plavou.

Posted by Víťa Lhotka on Wednesday, June 29, 2022

V Týně nad Vltavou bylo náměstí pod vodou, stejně tak byl zaplaven hlavní tah městem. Lidé na sociálních sítích uvádí, že voda odnášela také dlažební kostky.

Po bouři a dešti v jižních Čechách vystoupal Zlatý potok na stanici Hracholusky na 3. povodňový stupeň. Ktiš na Prachaticku odřízla voda od okolí, místní malý rybník byl plný, stavidlo bylo zalité a voda tekla dál do obce Brloh, řekla večer starostka obce Ilona Mikešová.

🌧⛈🌧⛈ Včera, dnes a možná i zítra..stále bouří, stále prší🌧⛈🌧⛈ Od včerejší půl páté odpolední do ranní šesté hodiny máme...

Posted by HZS Jihočeského kraje on Wednesday, June 29, 2022

Hasiči měli od 17:30 do 23:00 téměř 200 výjezdů po kraji, odklízeli popadané stromy a odčerpávali vodu ze sklepů. V obci Brloh se preventivně pytlovalo, v Kolodějích nad Lužnicí stoupala voda z rozvodněného potoka, ve Vitějovicích se voda valila z rybníka. Vodu odčerpávali i z kulturního domu v Týdně nad Vltavou, uvedla na webu mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Botič u Jesenice večer stoupl na 3. povodňový stupeň. Středočeští hasiči po bouřích odstraňovali spadlé stromy a čerpali vodu ze sklepů. Hasiči v Praze měli do 23:00 zhruba dvacet výjezdů. Většinou se týkaly zaplavených sklepů či skladů. Říčka Botič krátce vystoupala na druhý stupeň povodňové aktivity, pak opět klesla.

V Prachaticích zasedl krizový štáb

V Prachaticích zasedl kvůli bouřím a dešti krizový štáb, řekl tamní starosta Martin Malý (Nezávislí). Řeky odvodňující Šumavu a Novohradské hory mohou dosáhnout i na třetí povodňový stupeň, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Na některých místech již silné bouře komplikovaly dopravu. Stromy spadlé do kolejiště večer zastavily provoz na několika úsecích železnice na Havlíčkobrodsku a Žďársku.

Spadlé stromy museli kvůli bouřce odstraňovat hasiči i ze silnic, vyjížděli také k několika domům, do jejichž sklepů natekla voda. Bouřky přecházejí v pásu od východu Středočeského kraje přes Vysočinu do Pardubického a Královéhradeckého kraje.

Meteorologové vydali výstrahy

Meteorologové ve středu varovali, že odpoledne mohou být bouřky ve východní části Čech extrémně silné. V pásu od jižních Čech přes východ Středočeského kraje a západ Vysočiny do Pardubického a Královéhradeckého kraje při nich mohlo v úhrnu napršet i přes 90 litrů na metr čtvereční. Doprovodit je mělo krupobití a poryvy větru o rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině.

Riziko bouřek pro zbytek dne platilo ve všech regionech Česka, přičemž na západě a východě území mělo být slabší než ve zbytku republiky. Vyskytnout se tam podle meteorologů mohly přívalové srážky s úhrny kolem 30 milimetrů, zejména na Moravě a ve Slezsku i kroupy a nárazy větru o rychlosti přibližně 70 kilometrů v hodině.

Tagy: