Francouzský soud odsoudil na doživotí bez možnosti předčasného propuštění Salaha Abdeslama, jediného přeživšího ze strůjců teroristických útoků v Paříži v roce 2015. Z terorismu kromě něj dříve uznal vinnými také dalších 18 obžalovaných. Odsouzené osoby mají deset dní na to, aby se proti verdiktu odvolaly. Při atentátech na hudební klub Bataclan a další místa v Paříži zemřelo 13. listopadu 2015 až 130 lidí.

Soud vynesl rozsudek nad všemi 20 muži souzenými za tehdejší teroristické útoky. Hlavní podezřelý Abdeslam byl shledán vinným z terorismu a vraždy, uvedl soudce Jean-Louis Peries. Abdeslama soud poslal na doživotí do vězení bez možnosti předčasného propuštění, což je trest, který byl do dneška ve Francii udělen pouze čtyřikrát.

Všichni obžalovaní kromě jednoho, Farida Kharkhacha, byli shledáni vinnými ve všech bodech obžaloby, včetně terorismu. Soud jim uložil tresty ve výši od dvou let až po doživotní vězení. Nižší tresty dostali muži, kteří se nakonec do atentátů nezapojili nebo měli možnost je zastavit, ale neučinili tak. Kharkhacha shledal soud vinným ze zločinného spolčení za účelem podvodu.

Doživotní trest dostal mimo jiné i Mohamed Abrini, který je kromě atentátů v Paříži spojován i s bombovými útoky v Bruselu z března 2016, které si vyžádaly 32 mrtvých. Abrini smí na rozdíl od Abdeslama požádat o předčasné propuštění, nejdříve však po 22 letech ve vězení.

Šest mužů bylo odsouzeno v nepřítomnosti, předpokládá se, že zahynuli.

Francouz marockého původu Abdeslam je jediný přeživší ze skupiny teroristů, kteří 13. listopadu 2015 zaútočili v Paříži na hudební klub Bataclan a na další místa v hlavním městě a na jeho předměstí Saint-Denis. Sedm sebevražedných atentátníků zemřelo při útocích, k nimž se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Abdeslam na začátku procesu hrdě prohlásil, že je „vojákem“ Islámského státu. Později se však společně s některými dalšími obžalovanými omluvil obětem a pozůstalým. Při posledním slyšení tvrdil, že udělal chyby, ale není vrah.

Abdeslam také před soudem uváděl, že se na poslední chvíli rozhodl neodpálit vestu s výbušninou, kterou měl na sobě. Soud však na základě vyšetřování a výslechů došel k závěru, že vesta pouze nefungovala správně.

Soudní proces, který se konal ve speciálně upravené soudní síni v historickém pařížském Justičním paláci, začal loni na podzim. Trval deset měsíců a zúčastnilo se ho více než 2000 žalobců a přes 300 právníků.

Byl to proces jako žádný jiný, a to nejen pro svou výjimečnou délku, ale také kvůli času, který byl věnován tomu, aby oběti mohly podrobně vypovídat o svém utrpení a jeho překonávání, zatímco rodiny zabitých hovořily o tom, jak těžké bylo žít dál, poznamenala agentura AP.

Arthur Denouveaux, který přežil atentát na Bataclan, před vynesením rozsudku uvedl, že soudní proces předčil očekávání obětí, protože teroristé reagovali na svědectví přeživších. To se podle něj v podobných procesech obvykle nestává. „Myslím, že můžeme být hrdí na to, čeho jsme dosáhli,“ řekl Denouveaux.