Hlavní obsah

Islamista Abdeslam dostal doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Jediného přeživšího ze strůjců teroristických útoků v Paříži v roce 2015 Salaha Abdeslama shledal soud vinným z terorismu a vraždy, uvedla agentura Reuters. Z terorismu bylo kromě něj uznáno vinnými také dalších 18 obžalovaných. Abdeslam byl odsouzen na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění, což je podle francouzských zákonů nejvyšší možný trest.

Foto: Belgian Interior Ministry

Salah Abdeslam

Článek

Proces se konal ve speciálně upravené soudní síni v historickém pařížském Justičním paláci a trval devět měsíců. Účastnilo se ho přes 2000 žalobců a více než 300 právníků.

Při závěrečné řeči uvedla obhájkyně Abdeslama Olivia Ronenová, že její klient byl jediným z deseti členů teroristické skupiny, který nikoho nezabil, a neměl by tak být vinen z vraždy. Obžaloba argumentovala tím, že doživotní trest je spravedlivý, protože návrat Abdeslama do společnosti není kvůli jeho „vraždicí ideologii” možný.

Začal proces století. Z útoku na Bataclan a další místa v Paříži se zpovídá dvacet lidí

Zahraniční

K odpovědnosti za útoky z roku 2015 se přihlásil Islámský stát. Teror si vyžádal 130 obětí a stovky zraněných.

Abdeslam byl dopaden po 126 dnech, 18. března 2016, na bruselském předměstí Molenbeek.

Byl řidičem dopravujícím ostatní útočníky na místa činu a staral se o logistiku celé operace. Z desetičlenného týmu teroristů přežil jako jediný.

Zbývajících devět kompliců včetně Abdeslamova bratra Brahíma zemřelo v pátek 13. listopadu 2015 po útocích v centru Paříže a hudebním klubu Bataclan. Rozhodli se buď pro sebevraždu, nebo byli zastřeleni policií.

Abdeslam u výslechu hájil atentáty z Paříže: Musíme se bránit, když na nás útočíte

Evropa

Salah Abdeslam se ukryl v jednom z francouzských barů, vestu s výbušninami ale nakonec zahodil do koše a dal se na útěk. Následující čtyři měsíce se ukrýval v Bruselu, kde vyrůstal.

Vyšetřovatelé po jeho zadržení argumentovali, že byl také on připraven se v klubu odpálit, ale detonační zařízení na jeho vestě selhalo. Abdeslam tvrdil, že na poslední chvíli ze svého záměru vycouval.

Reklama

Výběr článků

Načítám