Abdeslam dostal za útok v Bataclanu doživotí bez možnosti předčasného propuštění

Francouzský soud ve středu shledal vinným z terorismu a vraždy Salaha Abdeslama, jediného přeživšího ze strůjců teroristických útoků v Paříži v roce 2015, a odsoudil ho na doživotí bez možnosti předčasného propuštění. Z terorismu bylo kromě něj vinnými uznáno také dalších 18 obžalovaných. Při atentátech na hudební klub Bataclan a dalších místech v Paříži zemřelo 13. listopadu 2015 až 130 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská policie před zahájením vyšetřování po teroristických útocích v roce 2015 zablokovala vstup do Bacatlanu. Nyní shledal soud ve Francii strůjce pařížských atentátů vinným z terorismu a vraždy (ilustrační foto)

Francouzská policie před zahájením vyšetřování po teroristických útocích v roce 2015 zablokovala vstup do Bacatlanu. Nyní shledal soud ve Francii strůjce pařížských atentátů vinným z terorismu a vraždy (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Soud ve středu vynesl rozsudek nad všemi 20 muži souzenými za teroristické útoky. Hlavní podezřelý Salah Abdeslam byl shledán vinným z terorismu a vraždy, uvedl soudce Jean-Louis Peries.

Abdeslama soud odsoudil na doživotí bez možnosti předčasného propuštění. Jedná se o trest, který byl dosud ve Francii udělen jen čtyřikrát.

‚Vždy, když jdu do Bataclanu, položím tam bílou růži.‘ Přeživší vzpomíná na útok v Paříži

Číst článek

Všichni obžalovaní kromě jednoho, Farida Kharkhacha, byli shledáni vinnými ve všech bodech obžaloby, včetně terorismu. Kharkhacha shledal soud vinným ze zločinného spolčení za účelem podvodu.

Francouz marockého původu Abdeslam je jediný přeživší ze skupiny teroristů, kteří 13. listopadu 2015 zaútočili v Paříži na hudební klub Bataclan a na další místa v hlavním městě a na jeho předměstí Saint-Denis.

Sedm sebevražedných atentátníků zemřelo při útocích, k nimž se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Proces začal loni na podzim, trval deset měsíců.

Abdeslam na začátku procesu hrdě prohlásil, že je „vojákem“ Islámského státu. Později se však společně s některými dalšími obžalovanými omluvil obětem a pozůstalým. Při posledním slyšení tvrdil, že udělal chyby, ale není vrah.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme