Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Spadlé stromy i lokální záplavy. Bouřka řádí napříč Českem

Popadané stromy v jižních Čechách.
Zdroj: HZS Jihočeského Krajě
+ Další fotografie
bouře

Po večerní bouři a dešti v jižních Čechách vystoupal po 21:00 Zlatý Potok na stanici Hracholusky na 3. povodňový stupeň, tedy ohrožení. Obec Ktiš na Prachaticku voda odřízla od okolí, místní malý rybník je plný, stavidlo je zalité a voda teče dál do obce Brloh, řekla večer ČTK starostka obce Ilona Mikešová (Za hospodářský rozvoj obce Ktiš). Rozvodněná je i řeka Blanice, v Bavorově na Strakonicku byla ve 21:45 stále na druhém stupni. Vyplývá to z informací Povodí Vltavy.

Hasiči měli od 17:30 do 21:00 téměř 120 výjezdů po kraji, odklízeli popadané stromy a odčerpávali vodu ze sklepů. V obci Brloh se preventivně pytlovalo, v Kolodějích nad Lužnicí stoupá voda z rozvodněného potoka, ve Vitějovicích se voda valí z rybníka. Vodu odčerpávali i z kulturního domu v Týdně nad Vltavou, uvedla na webu mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Nejezdí vlaky, obec je odříznutá od světa

Podle prachatického starosty Martina Malého (Nezávislí) zatím Husinecká přehrada vodu pojímá. Kvůli popadaným stromům nejezdí vlaky na trati z Prahy do Budějovic mezi Soběslaví a Roudnou, náhradní autobusová doprava je také na trati z Rakouska do Rybníku na Českokrumlovsku. Vyplývá to z informací Správy železnic a Českých drah.

"Situace je velmi vážná, protože obec Ktiš je odříznutá od světa. Jediný přístup do Ktiše je přes boletický prostor a přes Tisovku, takže úplně oklikou přes Český Krumlov. Jiná příjezdová cesta není volná. Do Křemežského potoka spadly stromy a máme rozebranou hráz u horního malého rybníka. Přes bezpečnostní přeliv jde padesát centimetrů vody a je zalité stavidlo: co jde teď přes rybník, jde teď do Brloha. Informuji starostu v Brloze na kritickou situaci, že to tam bude za chviličku kulminovat," řekla ČTK kolem 21:00 Mikešová.

Bouřka však působila značné škody i v jiných krajích. Na Olomoucku hasiči odstraňovali následky krupobití. Kroupy poškodily i několik aut na dálnici D1.

V Prachaticích zasedl kvůli bouřím a dešti krizový štáb. Voda z nasycené půdy se rozlila kolem obcí jako Nebahovy, Lhenice či Vitějovice, uvedl Malý. "Na (Husinecké) přehradě by mohla hrozit eskalace a přelití, do koryta pod přehradu. Zatím nám jde 28 kubíků (metrů krychlových) dovnitř a 20 ven. Voda ještě není na přelivu, je těsně pod. Přehrada ještě stále pojímá vodu, ale bojíme se noci," řekl ČTK Martin Malý.

Hasiči odčerpávají vodu ze sklepů

Jihočeští hasiči odklidili do 21:00 téměř šedesát popadaných stromů, při 43 výjezdech odčerpávali vodu ze sklepů. "Nejen v rodinných domech, ale také v servrovně herny v Plané nebo v kulturním domě v Týně nad Vltavou," uvedla Matějů.

Řeky odvodňující Šumavu a Novohradské hory mohou dnes dosáhnout i na třetí povodňový stupeň, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Nejvyšší stupeň varování platí v příhraničních částech Šumavy: v Sušici, Vimperku, Prachaticích, Českém Krumlově nebo Kaplici.

V jižních Čechách byly bouře a silné deště již v pondělí a úterý večer a přes noc.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy