Pavel se rozhoupal, Babiš vyčkává. Co musí kandidáti na Hrad splnit a jaké mají šance?

Expremiér Andrej Babiš a generál Petr Pavel se utkají v druhém kole prezidentské volby.

Generál Pavel potvrdil kandidaturu na Hrad

Generál ve výslužbě Petr Pavel ve středu potvrdil, že chce kandidovat a stát se českým prezidentem. Kampaň ale zahájí až po dovolené. Druhý z předpokládaných favoritů, expremiér Andrej Babiš, už objíždí regiony, s oficiálním oznámením cesty na Hrad ale vyčkává. Kdo má větší podporu u voličů?

Brigádní generál ve výslužbě Petr Pavel vede některé prezidentské průzkumy a velké šance mu dávají i bookmakeři. Teď přišel s jasným vzkazem: „Berte mě jako vážného kandidáta, protože to myslím naprosto vážně. Voják nejde do války proto, aby se zúčastnil, ale proto, aby vyhrál a já jdu do toho s tím, že chci uspět,“ zdůraznil.

O první místo v průzkumech se s ním pere expremiér Andrej Babiš, jestli do souboje ale opravdu půjde, zatím říct nechce. Zatím brázdí Česko se svým karavanem a lidem rozdává dárky. Petr Pavel podobné setkávání s občany teprve chystá. „Nevidím smysl v tom vyhlásit kampaň před dovolenými, protože všichni si dovolenou chceme užít,“ vysvětlil.

Finanční limit

Prezidentské volby se budou konat 13. a 14. ledna. Od 1. července se bude kandidátům počítat, kolik utratí za kampaň, a to bez ohledu na to, kdy kandidaturu oficiálně oznámí. Do prvního kola mohou utratit maximálně 40 milionů korun.

Všechny platby musí jít z transparentního účtu, kde si je každý může dohledat. Pavel rovnou prozradil jména 21 lidí, kteří mu budou peníze na kampaň dávat. „Celý život jsem byl zvyklý ctít pravidla, proto je budu ctít i v tomto případě,“ sdělil.

U Babiše to zatím není jasné. Sám tvrdí, že jeho cesty karavanem nejsou prezidentskou kampaní, ale cílí na komunální a senátní volby. „Zákon nedomyslel různé situace. To, že s tím předseda Senátu pospíchá, je evidentně jenom reakce na to, že dělám kampaň pro hnutí a všichni to berou jako prezidentskou kampaň,“ reagoval Babiš.

Úřad však stanovuje, že pokud kandidát dělá jakoukoli aktivitu, která bude souviset s jeho propagací, s informacemi o jeho vizích, o jeho představách a názorech, měla by se započítávat do výdajů prezidentské kampaně.

Babiš by případně musel započítat do výdajů i část ceny karavanu. Pokud by si účet nezaložil, hrozí mu pokuta až půl milionu korun.

„K Babišovi se budou přiklánět voliči hnutí ANO – voliči spíše starší generace,“ uvedl sociolog Jan Herzmann. U jakých voličů zvítězí Petr Pavel, je ale otázka. „Čekáme, jak se zachová koalice Spolu. Vládní koalice nebo její část by se mohla rozhodnout, že ho budou podporovat, je to určitě jedna z variant,“ doplnil Herzmann s tím, že chápe vyčkávání ODS, která vážně zvažuje navržení vlastního kandidáta.

Tagy: