Hlavní obsah

Rusko zrcadlově odpoví na nasazení jednotek NATO do Finska a Švédska, řekl Putin

Aktualizováno

Rusko se neobává vstupu Finska a Švédska do NATO, na nasazení vojenských jednotek Aliance do těchto skandinávských zemí ale zrcadlově odpoví. Podle agentury TASS to ve středu řekl ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Dvojice skandinávských zemí vznesla žádosti o vstup v květnu, zahájení přijímacího procesu ale blokovalo Turecko. Ankara však na současném summitu NATO v Madridu upustila od svých výhrad proti vstupu obou zemí.

"Není nic, co by nás mohlo na členství Finska a Švédska v NATO znepokojit. Pokud chtějí (vstoupit do NATO), tak prosím," řekl Putin. "Pokud budou (v těchto zemích) nasazeny vojenské jednotky a infrastruktura, budeme muset zrcadlově odpovědět a utvořit stejnou hrozbu, jaká z těchto území hrozí nám," dodal Putin na tiskové konferenci v turkmenské metropoli Ašgabat, kde se na své první oficiální cestě do zahraničí od začátku války na Ukrajině účastnil summitu zemí sousedících s Kaspickým mořem.

NATO posílí východní křídlo a bude stupňovat podporu Ukrajině

Evropa

Členské země Severoatlantické aliance ve středu v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu Rusko označily za nejvýznamnější a přímou hrozbu pro bezpečnost aliance.

Reklama

Výběr článků

Načítám