Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Osud uprchlíka, co dojel s rozstříleným autem až do Čech: Co dnes dělá?

Obecní policisté z Chýně muži nabídli pomoc.
Zdroj: Obecní policie Chýně
válka na ukrajině

Minulý týden šokovaly českou veřejnost fotky vozu, s nímž dojel do středočeské obce Chýně uprchlík z válkou zmítané Ukrajiny. Redakce eXtra.cz nyní získala podrobnosti o jeho strastiplné cestě i dalším osudu. 

"Do obce Chýně až z Doněcké oblasti přijel válečný uprchlík. Trasu dlouhou přes 2000 km zdolal v prostříleném vozidle. On i jeho rodina jsou v pořádku. I když ubytování se stravou mají zajištěno u soukromé osoby, ze strany strážníků byla nabídnuta případná osobní pomoc při řešení obtížné životní situace. Jedná se tak o další rodinu s podobným příběhem, které obec Chýně úspěšně pomáhá." Tímto příspěvkem s přiloženými fotografiemi rozstříleného vozu upozornili před týdnem na Facebooku strážníci středočeské obce Chýně na osud muže z Ukrajiny, přičemž stav jeho vozu mnohé šokoval.

Muž si našel práci, pomoc odmítl

Redakce eXtra.cz nyní zjistila další informace o cestě uprchlíka i o tom, jaký byl jeho další osud v České republice. "Jednáme s ním přes zprostředkovatele, protože tam je jazyková bariéra. Ten člověk je jeho krajan, je ze stejné oblasti, rozumí česky, má oprávnění řídit, disponuje ubytováním a tak dále," vysvětluje naší redakci obecní strážník Lukáš Hanák, kdo muži od začátku pomáhal.

Kromě toho se však strhla i vlna solidarity od běžných lidí, kteří muži nabídli nějak osobní finanční pomoc. "Nabízeli třeba poskytnutí vozidla, jednalo se o Renault Megane. Uprchlík však obojí kategoricky odmítl, jelikož už mu pomohli jeho krajané, bylo by mu to hloupé," vysvětluje Hanák s tím, že známí příchozího mu zajistili i pojízdný a technicky způsobilý vůz s českou registrační značkou.

Co je však nejdůležitější, muž si našel už i zaměstnání. Podle Hanáka si také četl články o svém příběhu, nechce však příliš vyčnívat a raději chce zapomenout na prožité útrapy a co nejdříve se začlenit do české společnosti.

Hlavní je teď rodina

"Teď má celkem lítání. Jeho hlavní povinností je nyní rodina, to znamená, aby nějak pracovali všichni, aby byli zaměstnaní. Takže řeší Úřad práce pro manželku. Bydlení už má zajištěné, takže opravdu jsme mu pomohli nad rámec naší služby, za což nám velmi děkoval," dodává Hanák další podrobnosti. Muž nyní podle strážníka nemá pocit, že by strádal, a nechce ani, aby se na něj pořádaly nějaké sbírky.

A jak se vlastně ocitl uprchlík z válečné oblasti ve středočeské obci? Podle Hanáka zde má rodinné vazby, přičemž pochází ze stejné oblasti, takže jel najisto.

V komentářích se také objevovaly otázky, zdali muž skutečně dokázal dojet s takto zničeným autem až do Čech. Odpověď je kladná. "Motoricky byl vůz pojízdný," potvrzuje strážník s tím, že muži bylo hned po příjezdu striktně doporučeno, aby auto zahalil plachtou kvůli nechtěné pozornosti. Vůz následně zamířil do ekologické likvidace.

Válka na Ukrajině

Válku na Ukrajině rozpoutalo Rusko ve čtvrtek 24. února 2022 v ranních hodinách.

V Rusku se o tomto aktu válečné agrese mluví jako o "speciální vojenské operaci na Ukrajině". Jde o vyvrcholení rusko-ukrajinské krize a zároveň největší konflikt na území Evropy od konce druhé světové války.

Mohlo by vás zajímat:

Volodymyr Zelenskyj | Vladimir Putin | Wagnerova skupina | Jevgenij Prigožin | Válka v Izraeli

Související články

Další články

Nejnovější kauzy