Na Ukrajině cvičí dobrovolníky, sám málem umřel. Zaplňujeme tu díry, říká bývalý voják z USA

Jacky z Kalifornie osm let sloužil v americké armádě. Teď pomáhá instruktorům na Ukrajině

Ukrajinci se dobrovolně hlásí k obraně své země. Chtějí tak posílit bojující vojáky. Každý den na frontě padnou zhruba dvě stovky ukrajinských bojovníků. A na jejich místa chtějí přijít další. Štáb CNN navštívil místo, kde se tito muži cvičí, a mluvil i s americkými instruktory.

Když Rusko napadlo jeho zemi, Jurij Filatov se rychle stal z obyčejného civilisty vojákem ve výcviku. „Od prvního dne, kdy to všechno začalo, jsem sbalil rodinu, poslal ji na západ země a zhruba 26. února jsem vstoupil do teritoriální obrany,“ říká.

Příslušníci teritoriální obrany se učí bojovat na neznámém místě. Už nejde o dobrovolnickou domobranu, nyní je to složka ukrajinských ozbrojených sil oprávněná k nasazení v bojových zónách. „Všichni jsme sem přišli chránit své domovy, své rodiny,“ popisuje Filatov.

Přidat se může každý. Země nemá dostatek bojovníků, takže může na bojišti skončit kdokoli. Je nutné ale projít tréningem. „Pracují v IT, jsou řidiči, učitelé, o vojenských záležitostech nic nevědí. Proto jsme se rozhodli vytvořit tento výcvikový program,“ vysvětluje hlavní instruktor Ruslan Tregub.

Podle reportérky CNN Salmy Abdelazizové velitelé přiznávají, že dobrovolníci nemají dostatečný výcvik. Přesto by mohli být využiti v předních liniích, protože denně na frontě zemře 100 až 200 ukrajinských bojovníků. Mezi zdejšími instruktory je i Jacky z Kalifornie, který osm let sloužil v americké armádě. „Jsem tu s těmito muži, abych jim pomohl vyškolit instruktory, aby mohli co nejrychleji vycvičit své muže a získat zkušenosti,“ říká vojenský veterán.

Jacky není zdaleka jediným Američanem, který se do války na Ukrajině zapojil. Mezi další dobrovolníky patří i Alexander Drueke a Andy Huynh, kteří jsou nyní v zajetí proruských separatistů v Doněcku. Třetí Američan Grady Kurpasi je nezvěstný.

Kulka mi prošla do jater

Jackie říká, že sám měl blízko k tomu, aby patřil mezi pohřešované. „Postřelili mě při provádění operací legie u Kyjeva. Střela přešla přes zápěstí a do jater. Bylo to docela těsné. Lékaři nevěděli, jestli to přežiju,“ vzpomíná na těžké okamžiky.

Jacky věří, že je přítomnost Američanů na Ukrajině důležitá. Umí totiž zacházet s americkými zbraněmi. „Než jsem se sem dostal tak měli problém, že nebyli schopni používat jeden konkrétní zbraňový systém. Dobrovolníci jako já, naštěstí jsme tady, abychom tak trochu zaplnili nějaké díry, ale není to dobrý systém,“ říká.

Tagy:
válka Američané CNN vojáci Ukrajina Kalifornie výcvik dobrovolníci USA Rusko Kyjev instruktor Doněck teritoriální obrana ruská invaze na Ukrajinu Armáda Spojených států amerických Grady Memorial Hospital Jurij Filatov