reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Standard ATX12VO proniká mezi značkové desky, má jej MSI Pro H610M

30.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Standard ATX12VO proniká mezi značkové desky, má jej MSI Pro H610M
Ačkoliv loni panovaly obavy o to, aby výrobci desek určených pro DIY trh nezačali moc zhurta s prosazováním standardu ATX12VO, nestalo se tak. Spíše naopak, výrobci zatím o nový standard nejeví velký zájem. 
ATX12VO je standard vymyšlený a prosazovaný firmou Intel, přičemž tu jde jednoduše o to, že se z napájecího systému pro základní desky zcela vymýtí veškerá jiná napětí, než je 12 V. To znamená, že do základních desek půjde už jen 12 V a potřebných 3,3 a 5 V si tyto desky případně vytvoří samy. V dnešních počítačích přitom jde především o samostatná úložná zařízení jako 3,5" HDD či 2,5" SSD, ale potenciálně i o různé čtečky karet, mechaniky, atp. Někdo už si ale vystačí pouze s M.2 SSD, která jsou umístěna přímo na desku a v takovém případě je klasický standard ATX12V z velké části zbytečný. 
 
 
O základní desce MSI Pro H610M 12VO jsme se dozvěděli už v zimě, přičemž právě ta aktuálně přichází na trh. V obvyklé pozici můžete vidět hlavní napájecí konektor, který ale má už jen deset pinů sloužících pro komunikaci se zdrojem, napájení a nechybí ani VSB pro pohotovostní režim, ale ani ten už nemá 5 V, ale 12 V. 
 
 
MSI tak s podporou nového napájecího standardu začíná zlehka v rámci desky s low-endovým čipsetem H610 pro procesory v LGA 1700. To má svůj smysl, neboť takovou desku asi nebudeme chtít využít v sestavě, do níž budou zapojena kvanta úložných zařízení. Postačí tu tak čtyři porty SATA 6Gb/s, k nimž musí právě deska poskytnout příslušné napájení a k tomu poslouží malé čtyřpinové konektory pod hlavním napájecím ATX12VO.
 
Jinak tato deska nabízí dva sloty DIMM, a to ne pro DDR4, ale už DDR5-4800, jeden hlavní PCIe x16 verze 4.0 plus jeden PCIe x1 verze 3.0. SSD ale můžeme zapojit přímo na desku do M.2 slotu s PCIe 3.0 x4.
 
Intel také letos v březnu aktualizoval své specifikace ATX12VO na verzi v2, a to především proto, že je chtěl obohatit o nový 12+4pinový konektor 12VHPWR, který se už stal součástí standardu ATX 3.0. Nejde tu ale o nic jiného než o nové napájení grafických karet s možnosti volby 150, 300, 450 či rovnou 600W verze. Se základními deskami to tak nemá nic společného.  


reklama