Hlavní obsah

Izraelský parlament se rozpustil, v listopadu budou nové volby

Izraelský parlament ve čtvrtek odhlasoval své rozpuštění. Předčasné volby budou 1. listopadu. Do té doby povede vládu nynější ministr zahraničí Jair Lapid.

Foto: Ronen Zvulun, ČTK/AP

Končící izraelský premiér Naftali Bennett

Článek

Ve 120členném parlamentu prošel zákon o rozpuštění v poměru 92:0 hlasům. Koaliční Strana práce a strana Izrael je náš domov se ale hlasování zdržely, protože se nepodařilo odhlasovat i zákon, který by umožnil výstavbu metra v Tel Avivu. Rozhodnutí této otázky by byl velký úspěch končící koalice, čemuž chtěla opozice zabránit.

Lapid se má funkce ujmout o půlnoci, ale podle izraelských médií si s dosavadním premiérem Naftalim Bennettem úřad předají už ve čtvrtek odpoledne.

Páté volby za 3,5 roku

Izraelský kabinet byl sestaven teprve před rokem z osmi různorodých stran a v poslední době čelil velkým problémům. Stranám, které podporují vládu, je trnem v oku, že součástí kabinetu je i arabská strana, která brzdí rozhodování o záležitostech důležitých pro Židy, například o židovských osadách.

Další předčasné volby - již páté během 3,5 roku - s největší pravděpodobností nepovedou ke stabilní vládě. Poslední průzkum předpovídá další volební pat.

Izrael míří k pátým volbám za 3,5 roku

Svět

Končící premiér Bennett už ve středu oznámil, že ve volbách kandidovat nebude. Politické strany musejí seznamy svých kandidátek do předčasných voleb dodat do 15. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám