Domů
Plynárenství
Západní Afrika plánuje vyvážet zemní plyn do Evropy
LNG Tanker Alto Acrux
Zdroj: Ken Hodge / Creative Commons / CC BY 2.0

Západní Afrika plánuje vyvážet zemní plyn do Evropy

S tím jak se Evropa snaží omezit svou závislost na ruském plynu, má Afrika příležitost zaplnit tuto mezeru. Podle mauritánského ministra ropného průmyslu Abda Esselama Oulda Mohameda Salaha však musí jednat nyní, než dlouhodobý přechod na nízkouhlíkovou energetiku omezí poptávku Západu po fosilních palivech.

Evropa s napětím sleduje vývoj na trhu se zemním plynem. Po tom, co Gazprom snížil dodávky proudící do Německa plynovodem Nord Stream na méně než polovinu, což zdůvodnil prodlevami při opravách zařízení, se odborníci i politici obávají, že by mohlo dojít k dalšímu omezení toku zemního plynu. Zároveň dosáhly evropské spotové ceny plynu úrovně přes 130 EUR/MWh.

Mezinárodní energetická agentura dokonce uvedla, že snížení toků z Ruska do Evropy by mohlo být předzvěstí úplného přerušení dodávek, a vyzvala kontinent, aby se okamžitě začal připravovat na hlubší výpadek dodávek.

Kde bude Afrika plyn brát

Zatímco pro některé představuje tato situace výraznou komplikaci, pro jiné odklon Evropy od ruského plynu přináší příležitost. Rozsáhlý projekt rozvíjený v západní Africe si od nastalé situaci slibuje možnost dodávat zemní plyn na rozvinutý a lukrativní evropský trh. V tomto smyslu se vyjádřil mauritánský ministr ropného průmyslu Abd Esselam Ould Mohamed Salah.

"Do roku 2030 je prioritou využít veškerý potenciál země, pokud jde o plyn," dodal ministr na Africkém energetickém fóru v Bruselu.

To se má podařit v rámci projektu Greater Tortue Ahmeyim.  Plyn se bude těžit z podmořského systému ve velkých hloubkách pomocí plovoucího plavidla pro těžbu, skladování a vykládku (FPSO), které bude plyn zpracovávat a odstraňovat z něj těžší uhlovodíkové složky.

Zdroj: BP Zdroj: BP. The Greater Tortue Ahmeyim project

Plyn bude následně převáděn do plovoucího zařízení na zkapalněný zemní plyn (FLNG) v inovativním příbřežním uzlu, který se nachází na námořní hranici Mauritánie a Senegalu. Zařízení FLNG je navrženo tak, aby poskytovalo v průměru přibližně 2,5 milionu tun LNG ročně, přičemž celkové zásoby plynu v ložisku se odhadují na přibližně 424 miliard kubických metrů.

Agentura Reuters uvedla, že projekt provozovaný společností BP by měl zahájit těžbu do prosince 2023, zatímco další menší pole by mělo být v provozu do roku 2025.
"Nedávné ceny otevřely Mauritánii, Senegalu i dalším africkým zemím možnost vyvážet více plynu do Evropy. Evropa zase potřebuje diverzifikovat své zdroje dodávek, takže tuto fantastickou příležitost nesmíme propásnout," vysvětlil ministr.

Německo je pro

Potenciál ložisek zaznamenal i německý kancléř Olaf Scholz minulý měsíc navštívil Senegal, aby vyjádřil zájem hlavního dovozce plynu o pomoc při rozvoji tamních zdrojů plynu, protože hledá alternativu k ruským dodávkám.

Využití afrických zásob v Evropě bude ovšem záležet také na způsobu přepravy komodity a rozvoji infrastruktury v rámci EU ať už jde o LNG terminály nebo propoje mezi jednotlivými státy.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(1)
Peter Zachara
30. červen 2022, 10:58

dve muchy jednou ranou, tok penazi pojde konecne zo Zapadu tam, kde starocia prekvital kolonializmus.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se