Hlavní obsah

Z okupovaného přístavu Berďansk vyplula ruská loď se „znárodněným“ ukrajinským obilím

– Berďansk

Z ukrajinského přístavu Berďansk, který okupuje Rusko, vyplula pod ochranou ruského námořnictva první loď naložená 7000 tunami ukrajinského obilí, píše agentura TASS s odvoláním na prohlášení Jevhena Balitského, Ruskem dosazeného guvernéra Záporožské oblasti.

Foto: Staff, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Po několika měsících odstávky opustila první obchodní loď přístav Berďansk. Je naložena sedmi tisíci tunami obilí, které směřuje do spřátelených zemí,“ píše se ve zprávě.

Bezpečnost jí zajišťují lodě a čluny Černomořské flotily v Novorossijsku. „Berďanský záliv a samotný přístav jsou zcela bezpečné a přístavní pracovníci jsou připraveni pracovat na překládce nákladu,“ uvádí zpráva.

Balitsky poznamenal, že odminování přístavu poté, co byl opuštěn ukrajinskými silami, provedly ženijní jednotky námořní základny Novorossijsk.

Rusko pokračuje v loupení. Z odminovaného přístavu v Mariupolu odvezlo ukrajinskou ocel

Evropa

Vyplutí první nákladní lodě z přístavu Berďansk potvrdil také Vladimir Rogov, člen vojensko-civilní správy Záporoží. Loď byla podle jeho slov „naložena státním obilím, které bylo dříve znárodněno“.

„V blízké budoucnosti začne jednání se soukromými výrobci a zemědělci. Vzhledem k transportu přes přístav se náklady na dopravu snižují několikanásobně ve srovnání s přepravou po silnici,“ řekl Rogov.

1,5 milionu „osvobozeného” obilí

Balitsky už před časem oznámil, že zásoby obilí z loňské sklizně na „osvobozeném“ území činí 1,5 milionu tun. Část se podle jeho slov vyveze, další se zpracuje nebo se zahrne do obilné rezervy. Na okupovaném území už začala sklizeň.

Ukrajinské přístavy se otevřou, když skončí sankce proti Rusku, vzkazuje Moskva

Evropa

Ukrajinský přístav Berďansk v Azovském moři dobyly ruské síly na začátku invaze. Nachází se v Záporožské oblasti, kterou stejně jako sousední Chersonskou oblast z velké části okupuje Rusko.

Ukrajina je v evropském i celosvětovém kontextu důležitým vývozcem obilí, jehož blokáda působí problémy zejména některým zemím v Africe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám