Hlavní obsah

Ukrajinci dobyli zpět Hadí ostrov. Rusové kvapem odpluli v motorových člunech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské síly opustily ukrajinský Hadí ostrov v Černém moři, napsal server deníku Ukrajinska pravda s odvoláním na Jižní velitelství ukrajinských sil. Podle těchto informací měla ruská strana spěšně evakuovat zbytky své posádky na ostrově dvěma motorovými čluny po nočních raketových a dělostřeleckých útocích ukrajinské armády.

Foto: Profimedia.cz

Hadí ostrov

Článek

Na ostrově nyní hoří a ozývají se tam výbuchy, tvrdí ukrajinská armáda.

„Ozbrojené síly Ruské federace dokončily úkoly na Hadím ostrově a stáhly posádku, která se tam nacházela,“ informovala ruská tisková agentura TASS.

Ruské ministerstvo obrany označilo stažení posádky z Hadího ostrova za „krok dobré vůle“.

„Ozbrojené síly Ruské federace dokončily úkoly na Hadím ostrově a stáhly posádku, která se tam nacházela. Je to krok dobré vůle. Světovému společenství se tak ukázalo, že Ruská federace nezasahuje do snahy OSN vytvořit humanitární koridor pro vývoz zemědělských produktů z území Ukrajiny,“ řekl Igor Konašenkov, mluvčí ruského ministerstva obrany.

„Toto rozhodnutí nedovolí Kyjevu spekulovat na téma hrozící potravinové krize s odkazem na nemožnost vývozu obilí kvůli totální ruské kontrole severozápadní části Černého moře,“ dodal.

Hadí ostrov má podle šéfa ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanova strategický význam pro Ukrajinu i ruskou armádu, protože ten, kdo ho ovládá, kontroluje nejen situaci na moři, ale do jisté míry i ve vzduchu. Dodal, že z ostrova je možné zablokovat pohyb civilních lodí na jihu Ukrajiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám