Švédsko a Finsko mají právo na vstup do NATO, protokoly podepíší v úterý

Summit NATO v Madridu (29. 6. 2022)

Summit NATO v Madridu (29. 6. 2022) Zdroj: Reuters

Švédsko a Finsko mají plné právo stát se členy Severoatlantické aliance, přístupové protokoly obě severské země podepíší v úterý, řekl dnes na závěr summitu NATO generální tajemník organizace Jens Stoltenberg. Přístupové protokoly poté musí ratifikovat parlamenty všech 30 členských zemí NATO.

Dvojice skandinávských států podala žádosti o vstup v květnu pod dojmem ruské invaze na Ukrajinu, zahájení přijímacího procesu ale blokovalo Turecko. Ankara však na současném summitu NATO v Madridu upustila od svých výhrad.

Alianční summit bude příští rok hostit litevský Vilnius, který je součástí východního křídla aliance, oznámil Stoltenberg na závěrečné tiskové konferenci. Litva sousedí s ruskou enklávou Kaliningrad v Baltském moři a také s Běloruskem, které je blízkým spojencem Moskvy.

Jak funguje NATO?

Video placeholde
NATO - jak funguje a pomáhá? • Videohub

Ruský prezident Vladimir Putin by měl okamžitě stáhnout svá vojska a ukončit válku na Ukrajině, řekl rovněž Stoltenberg. Chování Ruska je podle šéfa NATO nepřijatelné, způsobuje smrt a zkázu na Ukrajině a má dopad na celý svět, například v podobě rostoucích cen potravin.