Domů
Evropská Unie
Brusel prošetří plánovanou státní podporu nového bloku elektrárny Dukovany
Jaderná elektrárna Dukovany

Brusel prošetří plánovanou státní podporu nového bloku elektrárny Dukovany

Evropská Unie
5 komentářů
30. červen 2022, 14:25
ČTK

Evropská komise (EK) začala vyšetřovat plánovanou státní podporu rozšíření české jaderné elektrárny Dukovany. Důvodem jsou pochybnosti, zda je tato podpora v souladu s pravidly Evropské unie. Komise to oznámila v dnešní tiskové zprávě. Plánovaná podpora zahrnuje mimo jiné státní půjčku s nízkými úroky, která by měla pokrýt veškeré náklady na výstavbu, je to zhruba 7,5 miliardy eur (téměř 186 miliard Kč).

Komise uvedla, že projekt je podle jejího prvotního hodnocení potřeba a že plánovaná podpora usnadňuje rozvoj ekonomické aktivity. „Existují nicméně pochybnosti ohledně toho, zda je toto opatření plně v souladu s pravidly EU o státní pomoci. Komise se proto rozhodla zahájit hloubkové vyšetřování,“ dodala.

Evropská komise rovněž uvedla, že v rámci vyšetřování posoudí vhodnost a přiměřenost podpory a její dopady na hospodářskou soutěž. Upozornila, že Česká republika a další zainteresované strany teď mají možnost se k této záležitosti vyjádřit.

Společnost ČEZ zahájila tendr na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech letos v březnu. Výstavba má začít v roce 2029, zkušební provoz by měl být spuštěn v roce 2036. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely jde o největší investici v novodobých dějinách České republiky.

Minulý týden v Jaderné elektrárně Dukovany skončila návštěva posledního z celkem tří uchazečů o stavbu nového jaderného bloku. Zástupci americké společnosti Westinghouse, francouzské EdF a jihokorejské KHNP se tak seznámili s připravovaným staveništěm a získali potřebné informace k podání nabídky.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(5)
Vladimír Šťastný
1. červenec 2022, 09:10

Utrhněme se od těch europablbů dokud jde zachránit alespoň něco.

Ladislav Novák
2. červenec 2022, 09:34

Čím by se ten spolek netáhel živil? :-)

Karel Navratil
30. červen 2022, 14:54

EU by nám mela vsechny takovéto ambiciózní plány zatrhnout.

energetik
30. červen 2022, 21:00

Ano a tím nás zachránit před dalším tunelem a ekologickým zvěrstvem.

Josef Štancl
8. červenec 2022, 09:55

Největší tunel je Green deal

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se