Hlavní obsah

Hrál na devíti MS i dvou ZOH. Teď už zván nebude, naštval hokejový svaz podpisem v Rusku

Svou zem reprezentoval na devíti světových šampionátech, startoval i na dvou zimních olympijských hrách, včetně těch letošních v Pekingu. Další starty za lotyšský hokejový nároďák však 31letý útočník Miks Indrašis nějakou dobu nepřidá. Jestli vůbec ještě někdy... Může za to jeho středeční podpis ročního kontraktu v Kontinentální lize s moskevským Spartakem.

Foto: Instagram @miksindrasis

Miks Indrašis musí na dres lotyšského národního týmu zapomenout.

Článek

Co na tom, že v Lotyšku byla na konci dubna; tedy dva měsíce od začátku ruské vojenské invaze na Ukrajinu; přijata novela sportovního zákona, která stanovuje, že sportovci a funkcionáři se nemohou účastnit jakýchkoli soutěží, které se konají v Rusku nebo Bělorusku.

Indrašis se tím nezabýval. V soutěži, v níž působí nepřetržitě od roku 2011 (jen závěr minulé sezony dohrál po angažmá v Podolsku a Vladivostoku ve švýcarském Bielu) a odehrál v ní přes 500 zápasů, chce zůstat dál. Byť si tím zavírá dveře do národního týmu.

Co mimo jiné říká sportovní zákon v Lotyšsku
Článek 16.1 Zákaz účasti na sportovních soutěžích
(1) Sportovním týmům registrovaným v Lotyšské republice je bez ohledu na jejich právní postavení zakázáno účastnit se:
1) v národních mistrovstvích a národních pohárech Ruské federace a Běloruské republiky;
2) ve sportovních soutěžích v takových mezinárodních ligách týmových sportovních her, kde více než polovina účastníků jsou týmy z Ruské federace nebo Běloruské republiky.
(2) Sportovcům a zaměstnancům v oblasti sportu je zakázána účast na sportovních soutěžích, které se konají v Ruské federaci a Běloruské republice.
(3) Sportovci a zaměstnanci v oblasti sportu, kteří nedodržují zákaz stanovený v odstavci dva tohoto oddílu, nesmějí být zahrnuti do složení státního družstva, jakož i nesmějí dostávat prostředky z rozpočtu státní správy nebo územního samosprávného celku na úhradu výdajů na sportovní tréninky a soutěže.

„Lotyšská hokejová federace zatím neučiní veřejné vyjádření, protože chce počkat na potvrzení, že Miks Indrašis skutečně podepsal smlouvu v Rusku. Prozatím LHF nemá formální žádost o převod," citovala lotyšská média postoj tamního hokejového svazu.

Jeho generální sekretář Roberts Plusejs však byl ve čtvrtek nekompromisní. „Ta zpráva byla pro mě, stejně jako pro všechny ostatní, docela nečekaná a překvapivá. Pokud je to pravda, Miks rozhodně nebude pozván do lotyšského národního týmu. V současné době změny přijaté v zákoně o sportu neurčují dobu, po kterou je toto pravidlo platné, takže v tuto chvíli jde o rozhodnutí bez data ukončení," prohlásil pro Lotyšskou televizi.

Už na začátku května zakázaly reprezentovat svým hráčům působícím v příští sezoně v KHL hokejové svazy Finska a Švédska.

Reklama

Související témata: