Plošné očkování dětí proti covidu byla chyba, přiznali Dánové. Doporučovat už ho nebudou

Očkování dětí

Očkování malých dětí proti covidu nebylo správné, hlásí Dánové

Plošné očkování dětí proti nemoci COVID-19 od pěti let věku nebylo správným rozhodnutím. Na základě nových poznatků a dat to prohlásil ředitel Dánského zdravotnického úřadu Søren Brostrøm. Dánsko přehodnotilo některá zdravotní doporučení a v případě dalších vln onemocnění přislíbilo, že bude doporučovat očkování mnohem opatrněji.

Podle dánského odborníka bylo očkování dětí proti nemoci COVID-19 zbytečné a chybné. Dětem zvýšenou odolnost proti onemocnění nepřineslo. „Chci se podívat do očí všem rodičům dětí, které byly očkované, a říct jim: ‚Udělali jste, co se požadovalo, a děkuji vám za to, že jste poslechli.‘ Ale zároveň přiznávám, že nyní jsme už moudřejší. Dnes už bychom to nepožadovali a neuděláme to ani v budoucnu,“ vzkázal Brostrøm.

V době všeobecného očkování neměly prý úřady dostatečné informace. Už v té době ale bylo známo, že dětem těžké formy covidu nehrozí. Navíc se prokázalo, že přirozená imunita chrání jinak zdravé jedince lépe a déle než vakcinace. Nehledě na vážné nežádoucí účinky vakcíny.

„Bylo to nesprávné rozhodnutí a nejvíce utrpěla důvěra. Rodiče ztratili důvěru v autority, která je zde u nás v Dánsku obvykle velmi vysoká,“ podotkla předsedkyně dánské Komory lékařů všeobecné medicíny Bolette Friderichsenová. Právě přiznáním pochybení chtějí teď dánští zdravotníci získat zpět důvěru veřejnosti. Podle nich má smysl zajistit očkování pro rizikové kategorie – tedy staré či chronicky nemocné a obézní lidi.

Češi si dál stojí za svým

„I některé malé děti jsou v rizikové kategorii. Můžou mít problémy s imunitou. Na ty bych se zaměřil, ale v žádném případě bych to nebral jako dětské očkování, stejně jako máte proti záškrtu nebo dětské obrně,“ podotkl biochemik Zdeněk Hostomský. České ministerstvo zdravotnictví ale zatím s přehodnocením očkování dětí nepočítá. Hromadné očkování dětí a teenagerů považuje za správné.

„Ministerstvo zdravotnictví v tuto chvíli nebude upravovat možnosti očkování pro děti a zůstávají v platnosti zatím všechna současná opatření,“ dodal náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. Mimochodem, americká akademie pediatrů nedávno dokonce vyzvala rodiče, aby své děti dali očkovat nově vyvinutými vakcínami už od šesti měsíců.

Tagy:
nemoc očkování epidemie kritika děti Dánsko důvěra koronavirus COVID-19 Zdeněk Hostomský Ministerstvo zdravotnictví České republiky