Hlavní obsah
Článek

Statečná moderátorka Deborah James (†40) se dlouho prala s rakovinou střev ve čtvrtém stadiu. Bohužel bitvu se zákeřnou nemocí v úterý prohrála.

O jejím skonu informovala na Instagramu její rodina, která jí v posledních chvílích byla nablízku. Byla maminkou Huga (14) a Eloise (12).

Minulý měsíc Deborah dojala Brity dopisem na rozloučenou, v němž přiznala, že už jí tělo selhává a nemůže ani chodit.

„Tohle jsem nikdy nechtěla psát, ale moje tělo už zkrátka nemůže. Moje aktivní léčba skončila a jsem v domácí péči. Jsem obklopena mou úžasnou rodinou, která dbá na to, abych neměla bolesti a mohla s nimi strávit čas, který mi zbývá. Nikdo neví, jak dlouho to ještě bude, ale už nemohu chodit a většinu času prospím. Už nejde nic moc dělat. Ani s nejnovějšími léky na rakovinu už moje tělo nemůže dál,“ dojala tehdy sledující.

V průběhu nemoci se snažila hlavně šířit povědomí a založila dokonce fond Bowelbabe na podporu pacientů s rakovinou střev. V dopise na rozloučenou vyzvala fanoušky, aby přispěli jejím jménem. A ti ji poslechli.

Cílem bylo vybrat 7 milionů liber. Den po skonu Deborah bylo oznámeno, že se to podařilo. Ředitelka nadace Genevieve Edwards uvedla, že díky tomu bude její odkaz žít dál a poděkovala moderátorčiným jménem, většinu příspěvků totiž zajistila veřejnost.

Příběh James neušel ale ani pozornosti vévody a vévodkyně z Cambridge. Princ William si dokonce v květnu vyhradil čas a navštívil Deborah a její rodinu, aby jí osobně vzdal hold za její práci.

„Zprávy o skonu Deborah nám zlomily srdce. Myslíme na její děti, rodinu a blízké. Byla to inspirativní a statečná žena, jejíž odkaz přetrvá,“ vyjádřili se k jejímu odchodu cambridgeští.

Deborah rakovinu diagnostikovali v prosinci 2016 a tehdy jí řekli, že nebude žít déle než pět let. Pět let uplynulo na podzim loňského roku. Po celou dobu svůj boj pečlivě dokumentovala a šířila osvětu.

Její poslední vzkaz fanouškům zněl: „Žijte život, který stojí za to. Nebojte se riskovat. Milujte hluboce a ničeho nelitujte. A vždycky, vždycky mějte naději. A v neposlední řadě, věnujte pozornost svým výkalům - může vám to zachránit život.“

Reklama

Další články

Načítám