Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA chystají vojenskou pomoc Ukrajině ve výši 800 milionů dolarů, uvedl Biden

Joe Biden
Joe Biden
Foto: The White House

USA oznámí další vojenskou pomoc Ukrajině ve výši 800 milionů dolarů (19 miliard korun). Řekl to dnes v Madridu na závěr summitu NATO prezident Joe Biden a slíbil, že podpora Ukrajiny potrvá, dokud to bude nutné. Třídenní summit označil za historický. Aliance se podle něj transformovala a rychle přizpůsobila na měnící se bezpečnostní situaci na světě.

Bidenova administrativa při vrcholné schůzce oznámila plán trvalého posílení americké vojenské přítomnosti v Evropě. Vrcholná schůzka dále přinesla dohodu mezi Tureckem, Finskem a Švédskem, která oběma severským státům umožní vstoupit do NATO.

Biden na dnešní tiskové konferenci řekl, že USA by měly Turecku prodat bojový stíhací letoun F-16, ale je k tomu zapotřebí souhlas Kongresu. Prezident si myslí, že kongresmani tento plán schválí. Počítá se s nákupem 40 stíhaček a modernizací 80 letadel podobného typu. Americká administrativa podle tiskových agentur popřela, že jde o odměnu za turecké odblokování vstupu Švédska a Finska do NATO.

NATO na svém summitu také upravilo strategický koncept s ohledem na to, co označuje za nátlakovou politiku Číny, která zasahuje do zájmů bloku. Biden k tomu dnes řekl, že naposledy, kdy NATO měnila svou strategii, bylo Rusko charakterizováno jako partner a o Číně se v ní nemluvilo vůbec. "Svět se od té doby pořádně změnil," poznamenal americký prezident.

Témata:  Joe Biden Armáda Ukrajina

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.