Hlavní obsah

Černochová: ČR jedná o zapojení do výcviku ukrajinských sil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika by se chtěla zapojit do výcviku ukrajinských vojáků. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) probíhají na toto téma intenzivní jednání. Černochová to v pátek uvedla po jmenování Karla Řehky náčelníkem generálního štábu. Doposud ČR podporuje Ukrajinu napadenou Ruskem dodávkami zbraní či opravami vojenské techniky.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) s končícím náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou a jeho nástupcem Karlem Řehkou (vpravo)

Článek

„V tuto chvíli probíhají intenzivní jednání o tom, jakým způsobem by ČR mohla participovat na některém z výcviků ukrajinských ozbrojených sil na území ČR,” uvedla Černochová.

Česko poslalo na Ukrajinu nespecifikovaný počet tanků T-72 či salvové raketomety RM-70 na podvozcích Tatra či houfnice DANA.

Černochová vedle toho hovořila o nutnosti modernizace armády, která nabývá na významu v souvislosti s konfliktem na Ukrajině.

Ministryně ocenila, že Řehka má zkušenosti z pozice šéfa Národního ústavu pro kybernetickou bezpečnost, neboť boj se nevede pouze konvenčními zbraněmi, ale probíhá rovněž v kyberprostoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám