Ďalší DIY počin trnavského rapera, speváka a producenta, ktorý už štvrtý rok tvorí, vydáva a koncertuje pod pseudonymom Fvck_Kvlt, prináša niečo úplne nové, experimentálne a servítku pred ústa si rozhodne nekladie. Napriek ostrému slovníku je však leitmotívom nahrávky viera v to, že Slovensko a celkovo svet môže byť aj lepší, než je v súčasnosti.


Denis Bango
alias Fvck_Kvlt naskočil z punku na nezastaviteľný vlak temného trapu a od roku 2019 má na konte už deviaty release. Kým na albumoch Kvlt_Teachings (2019) alebo Zabijem sa! (2020) priniesol pomerne súčasný a produkčne vyšperkovaný alternatívny rap, menšie releasy zdatne využíva na prebádanie svojho lo-fi umeleckého cítenia. 

V nedávnej minulosti to dokazoval na EPčkách ako S/I/N/E/D (2020), Commercial Mainstream Nihilism part I.: KVLT RADIO (2021) a Digital Chaos Magick Sessions (2022). Tieto menšie kompilácie noisových a experimentálnych trackov fungovali ako znepokojivé koláže trapových beatov kombinovaných s noisom či industriálnymi samplami. S podobným prístupom v raketovom tempe zareagoval aj na tohtoročnú situáciu na Ukrajine a problematiku vojny analyzuje v temných kompozíciách, ktoré sa vychyľujú očakávanému, vyčistenému zvuku z jeho opusu Zabijem sa!. 

Vo svojich textoch neponúka východiská a opäť bez akejkoľvek servítky kritizuje systém, ktorý umožňuje vznik totalitne zmýšľajúcich Putinov, tých, ktorí sa tohto systému zastávajú, ale aj seba. Úprimná seba-analýza je to, čo ho od komerčného rapu postaveného na veľkých egách a okázalej, filtrovanej sebaprezentácii odlišuje. Denis skrátka rád analyzuje. Hneď na úvod nahrávky dáva na pretras neduhy slovenskej spoločnosti v bangri Skurvensko I., ku ktorému vyšiel aj klip. Tu sa nachádza v úlohe bezmocného pozorovateľa, ktorý kapituloval a jediným jeho východiskom pre seba i ostatných je výzva "dupni na to, nech sme preč".


V ďalšej skladbe Psycho opúšťa sociálny kontext a pitve samého seba z pozície človeka, ktorý "bez strachu zvestuje, že život je psycho" a aj preto je pre iných, zrejme spiacich a nevšímavých, diablom. K sociálnemu komentáru sa vracia v anarcho-punkovo ladenej Pravde a počiatočný nihilizmus, ktorý beznádejne vypľúva v expozičných úvodných skladbách nachvíľu stíchne a prináša, celkom prekvapivo, nádej. Rapuje o lepšom svete, ktorý je možný a hovorí, že "nemusíme ráno vstávať so zbraňou v ruke ani báť sa, že nás da zabiť štát. Ale uspokojiť sa s týmto, čo máme, a nebojovať o lepší svet, skončí zblbnutím más."

Túžba po ultraliberálnej zmene systému však neprichádza, a preto album lyricky končí piesňou Mama, ktorú zverejnil vyše dva mesiace pred vydaním EP už 10. marca a v ktorej reflektuje svoje obavy z toho, že bude musieť v mene štátu narukovať rovnako, ako to museli urobiť obyčajní muži na Ukrajine, kým ich ženy a matky utekali do bezpečia.


Mama je najexperimentálnejšou skladbou na albume a prvýkrát v nej využíva garážové riffy elektrickej gitary, ktorá svojimi bluesovými sólami pripomína deväťdesiatkovú tvorbu Andreja Šebana. Feelingom z nej opäť preráža láska k The Beatles. Konkrétne k aktivistickým piesňam Johna Lennona, keďže track mi pri prvom počutí automaticky evokoval Lennonovu skladbu I Don't Wanna Be a Soldier.

Napokon sa rozlúči virtuóznym klavírom, ktorým uzatvára album a bez ďalších slov, ťažiac len z emócie samotnej hudby, vnára sa opäť do ďalšieho rána v systéme, ktorý sám nezmení, medzi ľudským druhom, ktorý striedavo miluje, no aj ním opovrhuje.


Antiwar Songbook je silné sústo určené náročnejšiemu a hĺbavejšiemu poslucháčovi, čím Fvck_Kvlt opäť šľachtí slovenskú rapovú scénu. Navyše sa rozhodol, že peniaze za album a merch si nenechá. Kúpou tak môžete finančne prispieť ukrajinskej defenzíve. To je takisto gesto, ktoré vypovedá o Denisovom vzťahu k ľuďom a nášmu svetu, ktorého krehká komfortná zóna demokracie je v ohrození.

Fvck_Kvlt - Antiwar Songbook EP
(2022, vlastným nákladom)

1. Skurvensko I.
2. Psycho
3. Pravda
4. Mama
5. Ráno

Nahrávané v štúdiu Bunker. Cover art: Jakub Svetlík.

EP si môžete vypočuť a zakúpiť na Bandcampe:



Autor: Matej Sekerka