Apple a Google musejí vyloučit TikTok ze svých obchodů, žádá v USA komisař regulátora trhu

Logo TikToku na reklamním festivalu Cannes Lions

Logo TikToku na reklamním festivalu Cannes Lions Zdroj: Reuters

Sociální síť TikTok představuje kvůli svému čínskému majiteli bezpečnostní riziko. Tvrdí to komisař americké Federální komise pro komunikaci (FCC) Brendan Carr. V otevřeném dopise žádá, aby společnosti Google a Apple vyřadily TikTok ze svých aplikačních obchodů.

„Tik Tok není jen další z řady videoaplikací. To je beránčí roucho,“ napsal Carr ve tweetu, k němuž připojil kopii svého dopisu adresovaného Applu a Googlu. „Sklízejí lány citlivých dat a nové reporty ukazují, že k nim má přístup Peking,“ dodal.

Carrův dopis je reakcí na nedávnou zprávu serveru BuzzFeed News, který napsal, že zaměstnanci Tik Toku v Číně opakovaně přistupovali k datům amerických uživatelů sociální sítě. Podle komisaře tak TikTok porušuje mimo jiné interní pravidla Googlu a Applu. „TikTok je vlastněný pekingskou společnosti ByteDance – organizací, která je vázána na Komunistickou stranu Číny, a čínské právo po ní vyžaduje, aby vyhověla požadavkům Číny na výzvědnou činnost,“ napsal Carr.

Apple ani Google na dopis veřejně nereagovaly. Carrova výzva je nicméně symbolická, protože ani komisař, ani celá FCC nemají pravomoc regulovat mobilní aplikace. TikTok v reakci pro Variety označil zprávu BuzzFeed News za zavádějící a dodal, že jeho zaměstnanci mimo USA mohou k datům amerických uživatelů přistupovat pouze za stanovených podmínek a za přísné kontroly.

Carrem vyjádřené obavy odrážejí tvrzení amerického exprezidenta Donalda Trumpa, který přede dvěma lety označil TikTok za hrozbu pro národní bezpečnost a nařídil ByteDance, aby sociální síť prodala americké entitě pod hrozbou, že jinak úřady TikTok v USA zakážou. Soud ovšem rozhodl, že Trump nařízením k ukončení činnosti TikToku překročil své pravomoci.

Popularita TikToku rychle roste. Společnost Insider Intelligence předpověděla, že TikTok letos dosáhne 755 milionů každoměsíčních uživatelů. Již nyní je po Facebooku a Instagramu třetí největší sociální sítí světa. Loni TikTok zaznamenal růst počtu uživatelů o 41 procent.