Hlavní obsah

Johnson: Viděl jsem plán Ukrajiny, jak odrazit Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Ukrajinská vláda má realistický plán, který může změnit dynamiku války. Na summitu NATO v Madridu to uvedl britský premiér Boris Johnson s tím, mu ho ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ukázal. Přímo z místa o tom informují korespondenti serveru Evropska Pravda.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym při červnové návštěvě Kyjeva

Článek

„Myslím, že Ukrajina má na to, aby zatlačila Rusko zpět na hranice, kde bylo před 24. únorem 2022. A to je přesně ten výsledek, kterého, jak říká Volodymyr Zelenskyj, hodlá dosáhnout,“ zdůraznil Johnson.

Z jeho slov plyne, že mu Zelenskyj při jeho návštěvě Ukrajiny ukázal nějakou strategii pro následující měsíce. Johnson nechtěl detaily specifikovat.

Na otázku ohledně plánů Zelenského na vítězství ještě v letošním roce Johnson odpověděl, že je optimistický, a připomněl právě svou návštěvu Kyjeva týden před summitem G7 a NATO.

„Na Ukrajinu jsem odjel ještě před zahájením summitu právě proto, abych pochopil, jak to Zelensky a jeho vláda do budoucna vidí. A oni skutečně vidí způsob, jak změnit dynamiku války v letošním roce, dokonce v příštích měsících. A tak je nyní důležité co nejvíce pomoci, aby se Ukrajina udržela,“ řekl britský premiér.

Zelenskyj: Rusko chce určovat budoucí světový řád

Evropa

Dodal, že ukrajinští bojovníci už prokázali, jak hrdinně dokáží vzdorovat. Připomněl také dodávky raketových systému MLRS, které Británie spolu s Norskem poslala.

„Bylo mi řečeno, že ukrajinští vojáci jsou v jejich používání velmi zběhlí. Ukrajinští vojáci jsou hrdinové, protože získávají maximální hodnotu z věcí, které jsme schopni poslat,“ dodal.

Z okupovaného přístavu Berďansk vyplula ruská loď se „znárodněným“ ukrajinským obilím

Evropa

Evropska Pravda připomíná, že Zelensky požádal světové lídry na víkendovém summitu G7, aby udělali vše, co je v jejich silách, aby zastavili ruskou agresi na Ukrajině do konce tohoto roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám