Hlavní obsah

Brutálně zavraždili pětiletého syna. Soud v Cardiffu udělil výjimečné tresty

Cardfif

Soud v Cardiffu ve čtvrtek udělil výjimečné tresty matce, nevlastnímu otci a teenagerovi, kteří loni v červenci zavraždili pětiletého Logana Mwangiho. Matka Angharad Williamsonová (31) stráví ve vězení nejméně 28 let, nevlastní otec John Cole (40) nejméně 29 let a 14letý teenager, jehož jméno nebylo z právních důvodů zveřejněno, nejméně 15 let. Informovala o tom stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie malého Logana

Článek

Soudkyně Cardiffského královského soudu trojici sdělila, že jsou „všichni zodpovědní za Loganovu smrt i veškeré utrpení, které zní plynulo“. Muž, žena a teenager byli shledáni vinnými 21. dubna. Soudkyně uvedla, že jejich útok na „bezbranného chlapce“ byl „naprosto hrozivým činem“.

Tělo pětiletého Logana nalezli policisté v řece Ogmore nedaleko jeho domu ve velšském okrese Bridgend. Experti konstatovali, že Logan utrpěl 56 zranění tak vážných, že byla srovnatelná s následky silniční nehody. Chlapec byl „brutálně a opakovaně napadán v hodinách a dnech před svou smrtí“. Šlo o vytrvalé násilí na dítěti, cituje odborníky BBC.

Wales zcela zakázal tělesné trestání dětí

Evropa

Logan byl 20. července minulého roku pozitivně testován na covid-19. Trojice odsouzených zavírala chlapce do pokoje na závoru, aby ho nemohl opustit. Když mu nosili jídlo, nutili ho stát čelem ke zdi. Čtrnáctiletý teenager má podle obžaloby sklony k násilí; Logana například shodil ze schodů a zlomil mu ruku.

Williamsonová u soudu prohlásila, že v noci, kdy Logan zemřel, celou dobu spala. Na záběrech z bezpečnostních kamer je nicméně patrné, že rozsvěcela a zhasínala světla v jejich domě. Data z jejího telefonu také prokázala, že sledovala videa na YouTube. Další záběry z kamer z přilehlých ulic ukázaly Colea a odsouzeného teenagera, jak v ranních hodinách 31. července nesou Loganovo tělo k nedaleké řece.

Kriminální historie odsouzeného Colea i násilnické sklony teenagera byly podle BBC známé sociálním službám. Jejich pracovníci Logana pravidelně kontrolovali, nicméně poté, co rodina oznámila, že Logan má koronavirus, kontroly přestaly, píše web stanice BBC.

V Británii byly tento týden zpřísněny zákony, podle kterých může být násilí na dítěti potrestáno odnětím svobody až na doživotí namísto původních maximálně 14 let. Návrh zákona přezdívaného „Tony's Law“ (Tonyho zákon) má kořeny v roce 2020. Podnětem pro zpřísnění trestů byl případ nyní sedmiletého Tonyho Hudgella, který byl jako nemluvně zneužíván vlastními rodiči, a následkem toho přišel o obě nohy a ohluchl na jedno ucho.

Reklama

Výběr článků

Načítám