Domů
Obnovitelné zdroje
Modernizační fond podpoří čtyřmi miliardami korun rozvoj fotovoltaiky v obcích
Solární elektrárny na střeše

Modernizační fond podpoří čtyřmi miliardami korun rozvoj fotovoltaiky v obcích

Čtyřmi miliardami korun podpoří rozvoj fotovoltaiky (FV) v obcích a městech dvě nově vyhlášené výzvy z Modernizačního fondu. Za ministerstvo životního prostředí (MŽP) o nich dnes informovala Dominika Pospíšilová v tiskové zprávě. Na obce do 3000 obyvatel cílí výzva s alokací 1,5 miliardy korun. Ve výzvě pro větší obce bude zatím k dispozici o miliardu více. Státní fond životního prostředí (SFŽP) zahájí příjem žádostí 17. srpna, skončí 15. března 2023. S vyřízením a využitím dotací zástupcům obcí pomůže jak SFŽP, tak web, na který dnes upozornila ekologická organizace Hnutí Duha.

„Naším cílem je urychlit rozvoj komunitní energetiky, ve které vidíme veliký potenciál a jejíž zásady budou snad už brzy stanoveny v novele energetického zákona, ale které také na komunální úrovni pomůžou k dekarbonizaci českého energetického sektoru,“ uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL)

Malé obce budou moci podle MŽP čerpat až 75procentní podporu na pořízení FV systémů na střechy a přístřešky nekomerčních budov. Dotaci lze využít i k pokrytí nákladů na ukládání energie, souvisejících rekonstrukcí střech, vnitřních rozvodů či nákup systémů řízení spotřeby energie.

Ředitel SFŽP Petr Valdman sdělil, že dotace cílí na individuální instalace i sdružené projekty, kdy obce umístí fotovoltaiku třeba na střechy obecního úřadu, základní i mateřské školy a nespotřebovaná energie bude ukládána v bateriovém úložišti. „Chceme tak podpořit zařízení především pro vlastní spotřebu obcí, proto jsme do výzvy dali podmínku, že vlastní spotřeba musí tvořit minimálně 80 procent produkce elektrické energie,“ sdělil Valdman.

Druhá výzva je určena větším obcím, veřejným subjektům a subjektům, které zcela vlastní veřejný sektor. Tito žadatelé budou moci využít peníze na pořízení fotovoltaiky na střechy a přístřešky veřejných i komerčních budov a veřejné pozemky. Dotaci využijí i k financování zařízení pro ukládání jak elektrické, tak tepelné energie a její řízenou spotřebu.

„Nevýhoda fotovoltaiky spočívající v tom, že například panely umístěné na střechách škol a školek vyrábějí nejvíce energie v létě, když jsou budovy prázdné, bude kompenzována propojením v rámci komunity, například dodáváním energie do čistíren odpadních vod, které běží celoročně,“ uvedl Valdman.

„Zcela nově zafinancujeme také pořízení elektrolyzéru na výrobu zeleného vodíku, ten mohou města následně uplatnit při přechodu na čistou mobilitu. Pro obě výzvy bude navíc zřízen tzv. zásobník projektů, které pokryjí případný zvýšený zájem ze strany municipalit,“ dodal.

Hnutí Duha dnes upozornilo, že s dotacemi žadatelům pomůže i web venkovvbaliku.cz. Starostové i úředníci tam najdou třeba kalkulačku finanční návratnosti projektu či kontakty na specialisty.

Cílem Modernizačního fondu je přispět k přechodu tuzemské energetiky na ekologické zdroje. Do roku 2030 má nabídnout nejméně 150 miliard korun z prodeje emisních povolenek. Fond i první výzvy z něj byly spuštěny loni.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(18)
Vladimír Šťastný
1. červenec 2022, 07:35

Pořád mi ještě nikdo nevysvětlil dvě základní věci:

1. OZE, potažmo fotovoltaika jsou, nejenom zde, prezentovány jako technický zázrak, který produkuje úžasně levnou elektřinu. Proč jsou tedy proboha pořád dotovány a poháněny finančními injekcemi?

2. Shodou okolností jsem byl minulý týden na školení, jehož součástí byla také problematika FVE. Připomínám, že přednášku měl investor FVE a jejich fanda. FVE má mnoho specifik a dokonce výhod, ale je nutné si uvědomit jeden zásadní fakt. Od začátku listopadu, do konce února nedávají žádný výkon, který by stál za zmínku. V současné době to tedy znamená, že aby byli v této době zásobeni i ti, kteří mají FVE jako hlavní zdroj, musí se držet funkční všechny tradiční zdroje, které jsou schopny poptávku v těchto měsících pokrýt.

Těmto subjektům bych stanovil na tuto dobu speciální sazbu.

energetik
1. červenec 2022, 08:50

1. protože se to státu a všem lidem vyplatí, snižuje to emise a platí to čmoudi a stát shrábne DPH jinak by se k těm penzům za emisní odpustky nedostal, a prachy se točí a zaměstnanost roste.

2. ČEPS musí v každém okamžiku zajišťovat teplou zálohu Temelína, ten zbytek je nepodstatný a nemá vliv i díky tomu že je dobře předvídatelný a zodpovědnost za odchylku přebírá navíc obchodník který v daném předávacím místě elektřinu dodává nebo vykupuje. Takže si to řeší tržně obchodníci mezi sebou a výrobci. A se zimním útlumem výroby u FVE počítají a zohledňují ho ve svých cenách.

Jirka94535
1. červenec 2022, 09:02

Dobrý den pane Energetik. Jak mám rozumět "ten zbytek je nepodstatný"? Znamená to, že výroba z FVE je v podstatě bezvýznamná, přestože se neustále dotuje a bude nás stát až jeden bilion Kč? Dále bych se chtěl zeptat. Kteří obchodníci a výrobci přebírají odpovědnost za odchylku a řeší ji mezi sebou? Týká se to i výrobců z FVE? Předem díky za odpověď.

Emil
1. červenec 2022, 09:06

Rádobyenergetik ovšem zamlčuje, že zatímco náklady na odchylku Temelína hradí provozovatel, náklady na odchylku u FVE většinou hradí tzv. povinně vykupující obchodníci, kteří za to od státu (a v důsledku od spotřebitelů) dostávají kolem 10 €/MWh (údaj z roku 2017).

energetik
1. červenec 2022, 10:35

Zatímco vy doslova lžete a překrucujete pravdu.

Elektrárny podpořené z modernizačního fondu žádné povinné výkupce nemají, mají pouze dobrovolnou smluvní cenu s obchodníkem. Poslední den kdy mohly nové FVE získat povinný výkup byl 31.12.2013.

Emil
1. červenec 2022, 10:56

Elektrárny podpořené z modernizačního fondu netvoří většinu, rádobyenergetiky, takže lžete a překrucujete tu jedině vy. Povinný výkup se týká zhruba 1500 MW FVE, což většina rozhodně je.

energetik
1. červenec 2022, 11:09

Emil

tento článek je o modernizačním fondu a zase se vymlouváte a uhýbáte s diskuzí jinam a snažíte se lživě historické podmínky napasovat na současné.

Emil
1. červenec 2022, 11:25

Já nereaguji na článek ale na vaši zavádějící informaci a překrucování faktů viz výše, tak se nevymlouvejte na článek. Ty "historické" podmínky tvoří naprostou většinu dnes provozovaných elektráren a všichni na ně platíme obrovské částky nejen za tu odchylku, tak se netvařte že to je nějaká minulost. Minulostí se to stane až kolem roku 2030.

energetik
1. červenec 2022, 11:30

Já diskutuji k tématu článku o modernizačním fondu a jeho podmínkách, vy uhýbáte jinam a lžete.

Emil
1. červenec 2022, 11:34

Lžete tu jedině vy, jak bylo dokázáno výše, a téma článku rozhodně není teplá záloha Temelína a podobně, takže jinam uhýbáte taky jen vy.

energetik
1. červenec 2022, 11:49

A náklady na zálohu Temelína ČEPS rozpočítává všem do poplatku za systémové služby.

Provozovatel si hradí pouze plánovou zálohu, ale ne tu která musí kvůli Temelínu neustále běžet. A to je další vaše lež a překrucování pravdy.

Sám ČEPS fňuká o výjimku v trhu, protože nemůže sehnat dodavatele kteří by byly ochotni Temelín levně zálohovat:

https://www.eru.cz/verejny-konzultacni-proces-k-zadosti-spolecnosti-ceps-s-o-udeleni-vyjimky-podle-cl-6-odst-9

Emil
1. červenec 2022, 12:11

Opakuji, lžete tu jedině vy, psal jsem o nákladech na odchylku a o ničem jiném, tak mi to laskavě nepodsouvejte, vy demagogu.

Vladimír Šťastný
1. červenec 2022, 09:06

1. Nevyplatí

2. Nepochopil jste, na co se ptám, což u vás nepřekvapuje. Klasičtí výrobci drží kapacitu svých zdrojů tak velkou, aby mohli v zimě zásobit takové jako jste vy. Tedy po většinu roku nevyužívané, čili enormně drahé. Proto volám po speciální sazbě, aby si ji adresně platili ti, kvůli kterým musí být držena.

energetik
1. červenec 2022, 10:39

1. vyplatí

2. Klasičtí výrobci drží kapacitu svých zdrojů jakou chtějí když se jim to vyplatí, jejich problém, pokud na to nemají smlouvu tak jim to dobrovolně nikdo nezaplatí. Já odchylky výroby a jejich ceny řeším dobrovolně smlouvě s obchodníkem.

energetik
1. červenec 2022, 09:00

A ano, v Německu už mají speciální sazbu. Ti co mají akumulaci nemusí za určitých podmínek platit distribuční a systémové poplatky, u nás je to naopak a tuto výhodu mají pouze vyvolené přečerpávací "elektrárny".

Dočkáte se nebojte, dávám tomu rok a tyto pokřivené podmínky trhu v tomto budou i u nás muset také narovnat a srovnat s okolím. Už to mělo být dávno, ale ten lobbing provozovatelů přečerpávacích elektráren je velmi silně zažraný do naší legislativy a zatím úspěšně nedovolují zapojení konkurence do "svého" kšeftu.

Ladislav Novák
1. červenec 2022, 21:10

Pokřivené podmínk trhu zavedl Bilionový tunel OZE - Zák. 180/2005 Sb. o podpoře obnovitelných zdrojů energie, a rozšiřuje je bláznivý Green Deal tlačený Německem, EU + EK pod vládou zelených ekoteroristů.

Zrušit pokřivení by znamenalo odstranit veškeré dotace na Občasné Zdroje Energie a jejich dodávky do rozvodné sítě vytvářející silnou nestabilitu. No a pak zrušit veškeré uhlíkové daně a povolenky, protože to je donebevolající nesmysl.

minduton
30. červen 2022, 21:41

Já jim poradím, můžou letní prázdniny přesunout do ledna a února. Nemuselo by se pak ve školách ani topit, a nulová výroba z FVE v zimě taky není na závadu.

Maly Jarda
30. červen 2022, 21:46

Zelené fašisty nejspíš napadne zrušit letní prázdniny aby se ten přebytek elektřiny spotřeboval

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se