Černochová: Oficiální nabídku ze Švédska na gripeny jsme nedostali. Velvyslanec překročil své pravomoci

Česká republika oficiálně nedostala ze Švédska žádnou nabídku, která by se týkala bezplatného převodu stíhacích letounů Gripen, které nyní používá česká armáda a které jí Švédsko pronajímá. Na tiskové konferenci to ve čtvrtek řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Uvedla, že měla bilaterální schůzku se švédským ministrem a podobná nabídka na ní nezazněla. Domnívá se, že švédský velvyslanec svým vyjádřeními překročil svou pravomoc.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jas-39 Gripen dokáže letět ve výšce přes 15 kilometrů.

Jas-39 Gripen dokáže letět ve výšce přes 15 kilometrů. | Foto: Michal Voska | Zdroj: Ministerstvo obrany

Švédský velvyslanec Fredrik Jörgensen dříve řekl, že jeho země by chtěla pokračovat ve spolupráci s Českem v oblasti nadzvukového letectva. České armádě chce nabídnout bezplatný převod nyní používaných stíhacích letounů Gripen, možnost jejich modernizace a zároveň nákupu nejmodernější verze Gripen E.

Česko si bude moct podle švédského velvyslance nechat používané gripeny zdarma

Číst článek

„Česká republika žádnou oficiální nabídku ze Švédska nedostala a já tady skutečně nebudu naskakovat na to, co vyhlásí někde velvyslanec Švédského království v médiích,“ řekla Černochová.

„Já jsem s panem ministrem Švédského království měla bilaterální schůzku, nic takového na ní nezaznělo, takže skutečně mi přijde, že tady překračuje pan velvyslanec Švédského království svojí pravomoc a svojí působnost. Je velvyslanec, není byznysmen, doufám,“ dodala.

Česká republika si ze Švédska pronajímá 12 stíhacích letounů Gripen C/D v jednomístné verzi a dva ve verzi dvoumístné. Pronájem skončí v roce 2027 a může být o dva roky prodloužen.

Česko má podle amerického serveru zájem o stíhačky F-35. ‚Bouře ve sklenici vody,‘ tvrdí resort

Číst článek

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) chce v červenci vládě předložit vojenské doporučení armády, jak by mělo Česko v budoucnu ohledně nadzvukového letectva pokračovat. Vojáci podle ní „zmapovali terén“ a předložili záležitost k politickému rozhodnutí.

Nový náčelník generálního štábu Karel Řehka řekl, že „armáda určitě včas dodá kvalifikované vojenské doporučení politickému vedení, aby rozhodlo“.

Jako o jednom z hlavních kandidátů se mluví o amerických strojích tzv. páté generace F-35 Lightning. Počet českých stíhacích letounů by se také mohl zvýšit z nynějších 14 na 24.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme