Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

WHO očekává, že v létě bude v Evropě velký počet nakažených koronavirem

Covid-19, ilustrační fotografie.
Covid-19, ilustrační fotografie.
Foto: Pixabay

Světová zdravotnická organizace (WHO) očekává, že evropské státy v létě budou mít vysoké počty nakažených koronavirem. Agentuře AFP to řekl šéf evropské pobočky WHO Hans Kluge. Mohou za to nové a nakažlivější subvarianty viru i zrušení pandemických opatření. Kluge také vyzval evropské státy, aby neomezovaly testování. Pro ochranu před vážnými příznaky nemoci covidu-19 je stále důležité očkování.

Denní přírůstky nakažených v Evropě se za poslední měsíc ztrojnásobily. Nejvyšší čísla vykazují například Portugalsko, Francie, Německo či Rakousko.

"Protože země v Evropě zrušily dříve zavedená opatření, bude se virus během léta rychle šířit," uvedl Kluge. Podle expertů za růst počtu nových případů infekce mohou i nové a nakažlivější subvarianty BA.4 nebo BA.5 koronaviru omikron.

Kluge doufá, že díky úspěšnému očkování proti covidu-19 v mnoha evropských zemích nárůst případů koronaviru nepovede k vážnější dopadům jako v předchozích fázích pandemie covidu-19. "Naše doporučení stále platí," uvedl Kluge. WHO doporučuje izolaci nakažených, očkování proti covidu-19 a také nošení roušek a respirátorů v místech, kde je velký počet lidí. Dalším prvkem pro snížení rizika zahlcení nemocnic a růstu počtů úmrtí jsou opatření na ochranu rizikových skupin.

WHO také vyzývá evropské státy, aby neomezovaly testování. Některé to však už udělaly. "Virus ale nezmizí, když ho státy přestanou sledovat. I nadále infikuje lidi, mění se a zabíjí," uvedl Kluge.

Denní počet nakažených ve zhruba 50 státech, které spadají pod evropskou pobočku WHO, v současnosti činí kolem 500.000 lidí denně, na konci května to bylo zhruba 150.000 lidí denně. Každý den umírá na 500 nakažených, což je úroveň srovnatelná s létem roku 2020. V zimě přitom umíralo na 4000 až 5000 nakažených denně.

Růst počtu nových případů koronavirové infekce zaznamenává i Česká republika. Třetím dnem se dnes počet prokázaných případů nákazy držel nad tisícovkou. Roste také počet hospitalizovaných, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Témata:  WHO COVID-19 koronavirus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy