Hlavní obsah

Vzkaz Zelenského Putinovi předán, hlásí indonéský prezident

Moskva
Aktualizováno

Indonéský prezident Joko Widodo ve čtvrtek předal šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi vzkaz od ukrajinského lídra Volodymyra Zelenského. Nechtěl sdělit, o jaké poselství se přesně jednalo. To ostatně neví podle svých slov ani sám Zelenskyj, který uvedl, že kdyby chtěl Putinovi něco říct, řekne mu to veřejně.

Foto: Profimedia.cz

Indonéský prezident Joko Widodo při setkání s Vladimirem Putinem

Článek

Indonéský prezident uvedl, že je připraven zprostředkovat mezi oběma státníky jednání. Widodo ve čtvrtek dorazil do Moskvy jen den poté, co navštívil Kyjev.

„Předal jsem prezidentu Putinovi vzkaz od prezidenta Zelenského a dal jsem najevo, že jsem připraven mezi oběma lídry zprostředkovat komunikaci,” cituje indonéského prezidenta ruská státní agentura RIA Novosti.

Widodo nespecifikoval, co ukrajinský prezident do Moskvy vzkázal. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov k tomu řekl, že neví, o čem Widodo mluví.

K údajnému vzkazu se vyjádřila i kancelář Zelenského: „Kdyby chtěl prezident Ukrajiny něco někomu vzkázat, tak to udělá ve svém pravidelném veřejném hlášení.”

Kancelář dále uvedla, že předmětem rozhovorů mezi Widodem a Zelenským bylo odblokování přístavů, jelikož je Indonésie jedním z největších importérů ukrajinské pšenice. Vzkaz se tak možná týkal toho.

Johnson: Viděl jsem plán Ukrajiny, jak odrazit Rusko

Válka na Ukrajině

Indonésie bude v listopadu hostit summit zemí G20. Widodo na něj pozval také Zelenského Putina, ale ten uvedl, že jeho účast bude záležet na bezpečnostní situaci jeho země a také na složení ostatních účastníků.

Mnohé západní země v čele se Spojenými státy usilovaly o to, aby Indonésie, která letos skupině G20 předsedá, Rusko ze zasedání vyloučila po jeho útoku proti Ukrajině. Například britský premiér Boris Johnson ale kolegy vyzval, aby schůzku nebojkotovali.

Putin: Rusko je otevřené dialogu o nešíření jaderných zbraní

Evropa

Putin zatím neví, jestli na akci pojede. Rozhodnutí bude přijato v „nezbytnou chvíli”, řekl mluvčí Peskov.

Reklama

Výběr článků

Načítám