Cílem jednání o zániku ČSFR bylo zajistit přátelský rozchod, řekli Klaus a Mečiar

foto Setkání Václava Klause a Vladimíra Mečiara ve vile Tugendhat, 30. června 2022, Brno.

Bratislava/Brno - Jednání o rozdělení Československa před 30 lety byla už jen završením dlouhodobého procesu rozcházení Čechů a Slováků a jejich cílem bylo dohodnout přátelský zánik tehdejší federace. Vyplynulo to z dnešní televizní diskuse s Václavem Klausem a Vladimírem Mečiarem, kteří v roce 1992 jako premiéři národních vlád stáli u konce československého státu.

Fotogalerie

"Byly to klíčové chvíle pro historii obou našich zemí, které mohly dopadnout špatně, jak dopadly v dalších zemích. Celý svět nám závidí, jak jsme to provedli, v jakém přátelském tónu. Vztahy Čechů a Slováků jsou nejlepší v dějinách," řekl Klaus v debatě, kterou veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska vysílal z brněnské vily Tugendhat. Právě tam před 30 lety probíhala jednání o rozdělení Československa.

"Tady se nerozhodlo rozdělení státu. Tady se rozhodlo o tom, aby rozdělení bylo kamarádské, spravedlivé pro všechny bez jakýchkoliv konfliktů," řekl Klaus. Dodal, že česko-slovenský problém trval od nepaměti, obě země nejsou stejné a rozvod Československa byl už od roku 1968, kdy podle něj vznikla podivná československá federace. Zachování Československa nebylo možné, uvedl Klaus.

"První zásada byla nedopustit konflikt mezi našimi národy," řekl o zmíněných jednáních Mečiar, který označil Klause za nejlepšího českého politika. Dodal, že nynější vztahy Česka a Slovenska mají ve střední Evropě mimořádný význam.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je sobota 20. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 1°C

Celá předpověď