Klaus a Mečiar: Československo jsme rozdělili bez konfliktu, mohlo se i střílet

Československo se nám podařilo rozdělit férově a hlavně bez konfliktu, protože ten opravdu reálně hrozil. Mohlo dojít i na střelbu. Ve speciálním vysílání slovenské RTVS se na tom shodl český expremiér a později i prezident Václav Klaus společně se svým bývalým slovenským protějškem Vladimírem Mečiarem. Právě tato dvojice se před 30 lety na rozdělení federace dohodla. Podle Klause byl navíc český a slovenský národ už dávno rozdělen sérií historických událostí.

„Pokud jde o jednání, které jsme měli, tak první zásada byla nedopustit konflikt mezi našimi národy. Věci byly dále než si dovedete představit,“ pronesl ve vysílání Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) Mečiar.

Ten později řekl, že situace prý skutečně mohla vygradovat až do okamžiku, kdy by po sobě Češi a Slováci stříleli. „Myslíte, že tu nebyl nikdo takový, kdo by nechtěl bojovat?“ tázal se Mečiar a následně si sám odpověděl, že zde takoví lidé skutečně být měli. „Ale my jsme to řešili tak, aby na to nedošlo,“ dodal slovenský expremiér.

Jeho slova potvrzuje i český expremiér a později i prezident Václav Klaus, který se s Mečiarem během několika měsíců v roce 1992 na rozdělení Československa dohodl. Klaus ovšem zdůraznil, že Československá společnost byla rozdělená již dávno předtím, a to kvůli událostem během druhé světové války, kdy se z Čech stal německý protektorát a Slováci se na čas odtrhli coby Slovenský štát, kvůli okupaci země vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968, a prý také kvůli sametové revoluci v roce 1989, která znamenala pád komunistické totality.

„Tady se nerozhodlo o rozdělení státu. Tady se rozhodlo o tom, aby rozdělení bylo přátelské, kamarádské a spravedlivé pro všechny bez jakýchkoliv konfliktů. Celý svět nám závidí, jak jsme tohle provedli,“ poznamenal Klaus ve vysílání, které probíhalo v brněnské Vile Tugendhat. Právě zde téměř před 30 lety Klaus s Mečiarem o rozdělení Československa jednali, z čehož vznikla i ikonická fotografie ze zahrady vily.

Oba státníci učinili rozhodnutí o rozdělení bez referenda. Klaus i Mečiar ve speciálu RTVS vysvětlili, že to nebylo potřeba, neboť v roce 1992 proběhly v Česku i na Slovensku volby, ve kterých zvítězily právě jejich strany, tedy Klausova ODS i Mečiarovo HZDS. Mečiar referendum navíc označil za „zakrývačku“. „Referendum o čem, že začneme rozhovory o tom, zda začnou rozhovory?“ tázal se řečnicky slovenský expremiér.

Klaus byl pro změnu vděčný, že se do otázky rozdělení nedostaly jiné velmoci či evropská společenství. V takovém případě by podle jeho slov mohlo rozdělení proběhnout podstatně hůř. „Kdyby tomu tak bylo, kdybychom byli náhodou v Evropské unii, tak bychom po sobě stříleli,“ prohlásil Klaus.

Případ Severního Irska i Katalánska

Mečiar potvrdil, že si Klause dodnes velmi váží. „Pana prezidenta Klause považuji za nejlepšího českého politika moderních dějin a politika evropského významu,“ řekl na adresu bývalé české hlavy státu Mečiar. Podle něj v něm Slováci měli během jednání o rozdělení „jediného českého spojence“.

Podobně hovořil i Klaus, a to i přes kontroverzní pověst, kterou Mečiar na Slovensku dodnes má. „S Vladimírem Mečiarem jsme jednali naprosto férově,“ řekla bývalá česká hlava státu s dovětkem, že mezi nimi i nadále přetrvává „vztah elementární důvěry“.

Bývalý český prezident mimo jiné dostal i otázku, zda Československo nemohlo přetrvat podobně jako jiné federalistické státy, které dodnes fungují. Připomněl však případy Velké Británie nebo Španělska, kdy centrální vláda vystupuje či v minulosti vystupovala proti separatistickým tendencím.

„U nás se nikdy nestřílelo jako v Severním Irsku. My nikdy nezatýkali předsedu vlády jako zatýkalo Španělsko toho katalánského,“ připomněl historické střety Britů v Severním Irsku či zadržení Carlese Puigdemonta v roce 2018.

Klaus dále poznamenal, že zprvu měl při zahájení jednání ještě za to, že by se Česko a Slovensko podařilo udržet pod hlavičkou jednoho uskupení, ačkoliv si byl vědom, že národy byly už dávno rozdělené. „Ty země nejsou stejné, nejsou homogenní,“ zmínil exprezident.

Jak Klaus, tak Mečiar dali ve vysílání najevo, že své role dle svého mínění sehráli nejlépe, jak mohli. „Byly to významné chvíle klíčové pro historii našich zemí. Chvíle, které mohly dopadnout strašně špatně,“ řekl Klaus a zmínil například Rusko a Ukrajinu, tedy země, mezi kterými už od února vře ozbrojený konflikt poté, co Rusko svého souseda napadlo.

Tagy: