Marek Janečka: Pokles cen pšenice je investiční příležitost

Pšenice

Pšenice Zdroj: ČTK

Výprodeje na trhu rizikových aktiv se nevyhnuly ani komoditám včetně těch zemědělských. Cena pšenice obchodovaná v USA na Chicago Board of Trade se letos sice zhodnotila o více než třicet procent, od svých letošních maxim ale klesla téměř o třetinu k hodnotě devět dolarů za bušl. Dostala se tak na nejnižší úrovně od 24. února, kdy začala ruská invaze na Ukrajinu.

Kromě obav z recese a destrukce poptávky přispěly k současné korekci i příznivé odhady sklizně v severní Americe. Nad očekávání se zatím vyvíjejí objem osevu i předpokládaný výnos ze sklizně díky poměrně příznivému počasí. Korekci přiživily i menší sázky na další růst cen ze strany spekulantů, kteří od poloviny května zredukovali své čisté dlouhé pozice o více než 80 procent. Zatím se nenaplnily ani nejčernější obavy z krizového scénáře, kdy by se americká pšenice musela dovážet ve velkém do zemí třetího světa jako náhrada chybějících ukrajinských dodávek.

Na druhou stranu konflikt na Ukrajině zjevně není u konce a výpadek lokální produkce a absence exportů zejména do afrických a asijských zemí se na trhu může projevit později. Stejně tak změna poptávky v případě recese není u obilovin zdaleka tak elastická, jako je tomu například u průmyslových kovů. Navíc celkový stav zásob pšenice v USA se aktuálně nachází výrazně pod průměrem z posledních pěti let. Zmíněné faktory podporují předpoklad, že by se ceny pšenice i dalších obilovin mohly brzy vrátit zpět k růstovému trendu.

Vyšší ceny komodit předpokládají i někteří experti, jako například analytici z Goldman Sachs, kteří očekávají návrat cen pšenice ke dvanácti dolarům za bušl. Investoři tak mohou současnou korekci využít k nákupu. Jako investiční instrumenty na ceny pšenice jsou k dispozici nejen termínované kontrakty (futures) dostupné pro firmy a instituce, ale i indexové fondy ETF vhodné pro drobné investory.