Domů
Elektřina
Ukrajina začala vyvážet elektrickou energii do EU
Elektrické vedení

Ukrajina začala vyvážet elektrickou energii do EU

Elektřina
4 komentáře
1. červenec 2022, 08:00
ČTK

Ukrajina začala vyvážet elektrickou energii do Evropské unie, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Krok podle něj pomůže unii snížit závislost na ruských energetických surovinách, informovala dnes agentura Reuters.

Zelenského vyjádření v jeho pravidelném nočním videoposelství následovalo po čtvrtečním oznámení premiéra Denyse Šmyhala, že export tentýž den začal v objemu 100 megawattů.

Podle ukrajinského prezidenta je zahájení vývozu „dalším významným krokem v našem směřování k Evropské unii“. „Díky ukrajinské elektřině půjde nahradit významnou část ruského plynu, který používají evropští spotřebitelé. Pro nás je to tedy nejen otázka příjmů z exportu, nýbrž i otázka bezpečnosti pro celou Evropu,“ řekl Zelenskyj.

„Dovolte mi připomenout, že k napojení naší země na společný energetický systém EU došlo již po začátku války. Ukrajina nyní dělá věci, které se kdysi zdály nemožné,“ dodal.

Poté, co byla ukrajinská přenosová soustava v polovině března propojena se soustavou v EU, získal Kyjev pozorovatelský status v Evropském sdružení provozovatelů přenosových soustav elektřiny (ENTSO-E).

Sdružení tento týden uvedlo, že byly dokončeny přípravy na zahájení vývozu z Ukrajiny a rovněž z Moldavska k 30. červnu. Export se bude uskutečňovat pomocí propojení vedení s Rumunskem. Začátek obchodování s elektřinou prostřednictvím dalších interkonektorů – mezi Ukrajinou a Slovenskem, Ukrajinou a Maďarskem a Moldavskem a Rumunskem – má podle ENTSO-E brzy následovat.

Ukrajinský premiér Šmyhal ve svém prohlášení uvedl, že potenciál vývozu elektřiny z Ukrajiny směrem do EU je až 2,5 gigawattů.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(4)
Karel Navratil
1. červenec 2022, 08:09

Ukrajinci se připojili, tak nám to třeba zlevní proud...

energetik
1. červenec 2022, 08:38

To asi ne. Zločinci z Ruska tam rozstříleli a rozkradli zdroje nejlevnější energie elektřiny:

https://www.solarninovinky.cz/rusove-ukradli-nejvetsi-solarni-elektrarnu-na-ukrajine/

Takže se tím spojením jen něco nahradí co by se jinak dovezlo z Ruska bez znatelného vlivu na cenu.

Karel Navratil
1. červenec 2022, 10:22

Postupně Rusové vytuneluji a rozstrileji celou Ukrajinu, nevím, proč zrovna tohle všichni schvalují. Jo

Anton Meško
1. červenec 2022, 11:48

V článku sa mi nepozdáva slovné spojenie "export tentýž den začal v objemu 100 megawattů."

Ja by som napísal s výkonom 100 MW. Aj tak je to ako mucha pre psa.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se