Domů
Jaderné elektrárny
V Kanadě plánují nasazení malého reaktoru BWRX-300 od GE Hitachi
Návrh konstrukce SMR BWRX-300 od společnosti GE Hitachi.
Zdroj: GE Hitachi Nuclear Energy

V Kanadě plánují nasazení malého reaktoru BWRX-300 od GE Hitachi

Společnost SaskPower vybrala malý modulární reaktor (SMR) společnosti GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) pro možné nasazení v kanadské provincii  Saskatchewan v polovině 30. let tohoto století. Přestože veškerá produkce uranu v Kanadě pochází právě ze Saskatchewanu, provincie v současné době jadernou energii nevyužívá. 

SaskPower uvedla, že výběr provedla na základě posouzení bezpečnosti, připravenosti technologie, velikosti výroby, typu paliva a očekávaných nákladů na výrobu elektřinu. Součástí nezávislého a komplexního procesu hodnocení byla také úzká spolupráce se společností Ontario Power Generation (OPG) a posouzení nezávislou inženýrskou firmou Calian.

Vizualizace elektrárny s malým modulárním reaktorem BWRX-300. Zdroj: GE Hitachi

"Jedná se o důležitý milník v úsilí Saskatchewanu o čistší a udržitelnější budoucnost," uvedl Don Morgan, ministr odpovědný za SaskPower, a dodal, že provedení nezávislého a komplexního hodnocení a zároveň spolupráce s ostatními provinciemi na společné strategii SMR bylo pro dosažení tohoto milníku "nesmírně cenné".

Spolupráce kanadských provincií

Přestože veškerá produkce uranu v Kanadě pochází ze Saskatchewanu, provincie v současné době jadernou energii nevyužívá. Saskatchewanská vláda však ve svém plánu rozvoje z roku 2019 označila rozvoj technologie SMR za růstový cíl a na začátku letošního roku spolu s vládami Ontaria, Nového Brunšviku a Alberty vydala společný strategický plán, v němž stanovila cestu pro rozvoj a nasazení SMR.

OPG již vybrala GE-Hitachi BWRX-300 pro svůj projekt Darlington New Nuclear Project v Ontariu, kde by první kanadský komerční SMR v měřítku „grid-scale“ mohl být dokončen již v roce 2028. Výběr stejné technologie společností SaskPower podle ní umožní celokanadský přístup k zavádění SMR založený na jednotné flotile, který nabízí výhody včetně nižších regulačních, stavebních a provozních nákladů a zároveň eliminuje riziko projektů first-of-a-kind.

SMR v pokročilé fázi vývoje - infografika

Rozhodnutí o výstavbě SMR do roku 2030

Společnost SaskPower uvedla, že rozhodnutí o výstavbě jaderného reaktoru SMR učiní až v roce 2029, ale do té doby bude pokračovat v rozvoji projektu, licencování a činnostech na poli regulace, včetně vytipování vhodné lokality pro první jaderné zařízení v Saskatchewanu. V současné době provádí podrobné technické hodnocení potenciálních regionů, kde by mohl být SMR umístěn, a očekává se, že vhodné regiony určí ještě letos.

Vizualizace elektrárny s SMR Rolls-Royce Vizualizace elektrárny s SMR Rolls-Royce. Zdroj: Rolls-Royce

"BWRX-300 je ideálním technologickým řešením SMR pro společnost SaskPower a zákazníky, kteří chtějí ovlivnit změnu klimatu a energetickou bezpečnost ve smysluplném časovém horizontu," uvedl prezident a generální ředitel společnosti GEH Jay Wileman a dodal, že existuje potenciál pro "velkou synergii" mezi plánovanou spoluprací společností SaskPower a OPG, která plánuje podat žádost o stavební licenci ještě letos.

BWRX-300 je 300MWe vodou chlazený reaktor s přirozenou cirkulací a pasivními bezpečnostními systémy, který využívá konstrukční a licenční základnu varného reaktoru ESBWR od společnosti GEH, která je certifikována Komisí pro jadernou regulaci USA, a její stávající licencovanou konstrukci paliva GNF2, což je podle GEH jedinečná kombinace, která umožňuje dodávat "inovativní bezuhlíkový zdroj pro výrobu elektřiny v základním zatížení" už v tomto desetiletí.

O tuto konstrukci je zájem na mezinárodní úrovni a GEH má uzavřena memoranda o porozumění nebo jiné dohody se společnostmi v České republice, Estonsku, Polsku, Švédsku a USA.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(2)
Peter Zachara
1. červenec 2022, 13:38

… pro možné nasazení v kanadské provincii Saskatchewan v polovině 30. let tohoto století.

Ty voe, to bude conevidet.

sabi
1. červenec 2022, 14:07

Myslím, že je nedostatek EE v současnosti netrápí a SMR je pro ně řešení do "budoucna".

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se