Hlavní obsah

Rusko vyšachovalo Shell i Mitsubishi

Rusko převádí práva k plynárenskému a ropnému projektu Sachalin 2 na novou ruskou firmu. To znamená, že by z projektu mohlo vytlačit zahraniční investory, mezi které patří například Shell. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že ruský prezident Vladimir Putin tímto krokem zesílil hrozbu ekonomické války se Západem.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Pohled na zařízení na zkapalňování plynu v projektu Sachalin 2

Článek

Dekret, který převádí všechna práva a závazky Sachalinu 2 na novou ruskou společnost Sakhalin Energy Investment Co., podepsal Putin ve čtvrtek. V projektu přitom má necelý padesátiprocentní podíl britská firma Shell a dvě japonské společnosti Mitsui a Mitsubishi. Zbytek vlastní státní podnik Gazprom.

Podle Reuters hrozí, že tento krok ještě více zneklidní napjatou situaci na trhu se zkapalněným plynem (LNG), na jehož celosvětové produkci se Sachalin 2 podílí ze čtyř procent. Zároveň zvyšuje riziko vyvlastnění pro řadu západních společností, které ruský trh ještě neopustily.

„Ruský dekret prakticky vyvlastňuje zahraniční podíly v Sakhalin Energy Investment Company, což znamená další eskalaci napětí,“ konstatovala Lucy Cullenová, hlavní analytička z poradenské společnosti Wood Mackenzie.

Shell kvůli odchodu z Ruska odepíše miliardy dolarů

Ekonomika

Shell, která v důsledku války na Ukrajině již odepsala hodnotu všech svých ruských aktiv, před několika měsíci informovala, že chce svůj podíl (27,5 procenta) v Sachalinu 2 prodat. Podle zdrojů Reuters společnost počítala právě s rizikovou variantou, že Rusko znárodní zahraniční majetek. V pátek uvedla, že ruský dekret posuzuje.

Projekt Sachalin 2 je jedním z největších světových projektů LNG. Dodávky z něj míří především do Japonska, Jižní Koreje, Číny, Indie a dalších asijských zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám